Secţiuni » Interviuri
Interviuri

Lucian-Marius Badea: Succesul este cea mai dulce victorie
28.09.2016 | Alina MATEI

JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Marius Lucian Badea

Marius Lucian Badea

Alina Matei: Mulțumesc ai acceptat să acorzi un interviu pentru cititorii JURIDICE.ro. Stau de vorbă cu un tânăr avocat stagiar. Felicitări!!! Înainte de a te întreba despre examene, vreau sa știu dacă te consideri un tip norocos?

Lucian-Marius Badea: Și eu vă mulțumesc și mă simt onorat că am ocazia să acord un interviu pentru dumneavoastră! DA, mă consider un tip norocos. Dar nu are legatură cu examenul. Sunt o persoană norocoasă pentru că am asemenea părinți care m-au susținut necondiționat atât moral cât și material, care m-au ridicat atunci când eram la pământ, care mi-au oferit tot ceea ce am vrut și au avut grijă să nu-mi lipsească nimic, care mi-au oferit o educație aleasă, fundamentul a ceea ce sunt azi. Sunt norocos pentru că sunt înconjurat numai de oameni de calitate, pentru că am prieteni care mi-au fost alături în cele mai dificile momente din viața mea și nu în ultimul rând, sunt norocos pentru că acolo Sus cineva mi-a arătat că mă iubește.

Alina Matei: De ce avocat și doar avocat? De unde ți se trage?

Lucian-Marius Badea: Pentru că această frumoasă profesie mi-a fost pecetluită de mic. Spun asta pentru că încă din clasele primare doamna învățătoare îmi spunea: „Marius, tu să te faci avocat!”. Îmi spunea asta pentru că de fiecare dată când în clasă se ivea un conflict, fie că eram sau nu întrebat, eu mă ridicam în picioare și apăram colegul căruia în mintea mea eu îi dadeam dreptate. Așa am fost de mic. Iubesc spiritul de dreptate și urăsc cel mai mult ideea de a fi acuzat pe nedrept. Tolerez minciuna, tolerez trădarea, tolerez orice, dar nu tolerez să fiu eu ori alții acuzați pe nedrept. Pentru că m-ați întrebat de unde mi se trage ideea de a fi avocat să stiți ca nu am pe nimeni în familie în această profesie. Pot spune că avocatura vine de la mine din suflet, din inimă, este tot ceea ce mi-am dorit, este profesia din care vreau să ies la pensie, este idealul la care am aspirat, este visul meu frumos cel care îmi tresărea emoții doar când îmi imaginam că voi purta roba și voi reprezenta oamenii. Mi-am dorit întotdeauna să lucrez cu oamenii și să simt că pot face ceva pentru ei. Cu greu o să mai întâlniți un om care să-și dorească această profesie așa cum mi-am dorit-o eu.

Alina Matei: Știi ce înseamnă avocatura?

Lucian-Marius Badea: Da. Și o spun cu cea mai mare responsabilitate. În cei 4 ani de facultate mi-am propus să iau contact cu principalele profesii juridice astfel încât să pot alege în cunoștiință de cauză. Am colaborat și cu avocați și cu executori judecătorești, am fost și la parchet și în instanță, am vazut și ce face un practician în insolvență ori un grefier. Avocatura la nivel înalt am cunoscut-o atunci cand am facut stagiul de practică la NNDKP (Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen). A fost primul moment în care mi-am dat seama realmente de ceea ce vreau sa fac.

Alina Matei: Hai să ne spui povestea ta. A celor trei examene de admitere în profesie…

Lucian-Marius Badea: Aici să stiți că aș putea scrie o carte. În anul 2014 am susținut examenul de admitere în profesie, unde am obținut 70 de puncte, însă doar 8 grile corecte la disciplina Drept Civil. Am ales să nu renunț și să mai încerc încă un an. În anul 2015 am susținut din nou examenul obținând de această dată 78 de puncte, însă numai 9 grile corecte la Drept Procesual Civil. În anul 2016 (eu îi spun anul în care m-am născut a 2-a oară) am fost declarat admis în profesia de avocat în Baroul București cu un punctaj de 78 de grile corecte dar de această dată atingând pragul minim de 10 grile pentru fiecare materie.

Alina Matei: Ți-ai venit să-ți iei câmpii după cele două încercări nereușite? Sau te-au motivat și mai tare?

Lucian-Marius Badea: În prima fază mi-a venit să-mi iau câmpii. Au fost momente pe care nu le-aș dori nici celui mai mare dușman al meu să le traiască. Simți că totul se prăbușește. Dai vina pe UNBR, dai vina pe Comisii, pe subiecte, dai vina pe soartă, pe Dumnezeu, pe ce vreți voi. Numai pe tine nu. După ce am picat examenul în 2014 mi-am dat seama că am de ales între a „plăti” fie prețul succesului fie pe cel al regretelor. Prețul succesului cântărește foarte puțin, în schimb cel al regretelor cântărește câteva tone. Trebuie să înveți să treci prin momente dificile cu o voință de fier. Este uimitor ceea ce se întâmplă cu încrederea în sine atunci când te analizezi profund și îți spui cu toată forța de care ești capabil ce anume vei realiza. Aristotel spunea că „devenim ceea ce facem în mod repetat”. De fiecare dată când te confrunți cu propriile tale temeri, devii mult mai curajos. De fiecare dată când refuzi să renunți, devii și mai perseverent. Cu cât reziști mai mult în fața adversităților, cu atât te placi și te respecți mai mult. Așadar, pe mine nereușitele la examenele anterioare m-au motivat și mai tare și pot spune că mă bucur că s-a întamplat așa. Am mult mai multă încredere în mine iar bucuria reușitei a fost uluitoare.

Alina Matei: A treia oară a fost cu succes. Ai învățat mai mult?

Lucian-Marius Badea: Nu pot spune că am învățat mai mult decât în 2015, pentru că atunci am avut același punctaj (tot 78). Vă spun sincer ce a făcut acum diferența. Mentalul. Încrederea în mine. Perseverența. Ambiția. Dăruirea. Pasiunea. Eu la nivel mental deja devenisem avocat. În ultimele 2 luni de studiu am învățat în parc, de dimineață până seara și în timp ce repetam materia, din cand în cand în minte spuneam jurământul profesional pe care îl depun avocații.

Alina Matei: Te-a bucurat mai mult succesul sau faptul că ai făcut o lucrare bună?

Lucian-Marius Badea: Succesul este cea mai dulce victorie și spun asta tuturor celor care acum au picat examenul. „Muriți” pentru examenul ăsta, nu aveți idee ce sentiment veți cunoaște atunci când vă veți număra grilele și în mintea voastră va naște gândul „ De azi sunt AVOCAT!” Este cel mai intens moment de fericire pe care l-am cunoscut și vă rog să mă credeți că nu mai contează cât de greu mi-a fost ori câte sacrificii a trebuit să fac. Am plâns ca un copil când mi-am dat seama că am reușit.

Alina Matei: Și pentru că vorbeam de învățat, cum ai învățat și de unde ai învățat?

Lucian-Marius Badea: Am învățat din Coduri, mai puțin la disciplina Drept Penal unde într-adevăr este nevoie de doctrină. În rest, ideea este să înțelegi, să faci conexiuni logice, să ai o gândire logico-juridică formată din facultate și un raționament care să-ți permită să te gândești ce anume a vrut legiuitorul de la norma respectivă, ce a urmărit de fapt. Este esențial să poți anticipa ceea ce urmează. Eu citeam denumirea marginală a articolelor și mă gândeam cam ce ar fi putut urmări legiuitorul. Facultățile greșesc că nu ne învață să interpretăm Codurile. Ne pierdem ca studenți în cărți de mii de pagini din care fără să vrei pierzi poate chiar esențialul. Examenele (atât cel de admitere în magistratură, cât și în avocatură) sunt structurate în masură determinantă pe Coduri.

Alina Matei: Acest examen ți se pare că ar putea fi îmbunătățit? Sau e bine așa cum e?

Lucian-Marius Badea: Abia așteptam întrebarea aceasta. Da! Examenul trebuie modificat în opinia mea sub 2 aspecte. Primul aspect se referă la eliminarea pragului de minim 10 grile corecte pentru fiecare materie. Să mă convingă pe mine cineva că un concurent cu un punctaj de 78 de grile, dar care nu a facut minim zece grile la una din cele cinci materii, este mai slab pregătit decât unul cu un punctaj de 70 de grile dar care a atins pragul minim de 10 grile la fiecare materie. Nu este corect.

Al doilea și probabil cel „sensibil” aspect pe care l-aș modifica este taxa de înscriere la examen. Să-mi fie cu iertare, dar cunosc colegi de facultate care nu au dat acest examen pentru că nu își permiteau să plătească 1000 de lei taxa plus alte cheltuieli aferente, cu totul ajungând în jur de 1300 de lei. Taxa este foarte mare. Institutul Național al Magistraturii percepe 450 de lei pentru 3 probe (Juridic, Rationament, Interviu). Efectiv unora le restrânge dreptul de a accede în profesie. Sunt oameni cărora soarta nu le-a fost atât de norocoasă cum mi-a fost mie, oameni care poate nu au părinții lângă ei, ori oameni ai căror părinți muncesc pe un salariu egal cu taxa. Să spunem lucrurilor pe nume. Taxa este nejustificat de mare.

Alina Matei: Ai fost un student care ai învățat foarte bine în timpul facultății, medii peste 9 în toți anii, notă mare la licență, ai făcut internship-uri, ai participat la conferințe. Într-un cuvânt, n-ai stat degeaba. Dacă ai lua-o de la capăt ai face ceva altfel?

Lucian-Marius Badea: Întotdeauna este loc de mai bine. Aș pune foarte mare accent pe engleza juridică și pe o a doua limbă straină. Acesta este daca vreți, să-i spunem așa, regretul meu. Personal, în următorul an mă voi strădui să-mi perfecționez limba engleză și să mă apuc de o a doua limbă straină.

Alina Matei: Ce sfaturi ai pentru studenții care vor să se pregătească pentru admiterea în profesia de avocat?

Lucian-Marius Badea: În primul rând vreau să îi sfătuiesc să-și aleagă această profesie doar dacă simt cu adevărat că și-o doresc și că este acel vis care le „taie respirația”. Să se implice cât pot de mult, având în minte numai și numai scopul propus. Și, într-un final, trebuie să adopte acea atitudine prin care să demonstreze că sunt dispuși să facă tot ceea ce este necesar atâta vreme cât este nevoie. Sa aiba o dorință intensă. „Aș vrea” să devină „Vreau”, „Ar trebui” să devină „Trebuie”, „O să fac” să devină „Fac”!

Alina Matei: Ai găsit îndrumător? Ai aplicat la firme de avocați?

Lucian-Marius Badea: Încă nu mi-am găsit îndrumător. Sincer, nu vreau să mă grăbesc. Deocamdată am depus CV-ul la 3 firme de avocatură. Vreau să stau de vorbă cu toți să pot alege acel mediu în care eu consider că pot evolua și unde voi avea parte de un mentorat la cel mai înalt nivel. Vreau să am de la cine să „fur” meserie. De fapt, „arta”. Ați sesizat probabil că vorbesc doar la superlativ despre avocatură. V-am zis, încă îmi taie respirația!

Alina Matei: Ce îți propui ca avocat? Cum te vezi peste 5 ani?

Lucian-Marius Badea: Îmi propun să fiu bine pregătit. Să fiu un avocat respectat, un avocat care își respectă orice cauză angajată. Peste 5 ani o să vă contactez să vă spun cum sunt atunci. Este o promisiune. Oricum sper ca în acești 5 ani să mai auziți de mine.

Alina Matei: La ce valori te raportezi? Ce e important în viață?

Lucian-Marius Badea: Educația. Conștiința. Modestia. Civismul. De fapt cred că era nevoie doar sa spun „educația” căci ea le include pe toate. Da, eu consider că este cel mai de preț lucru cu care un om poate răzbate în societate. Dacă ești educat – ești modest, dai dovadă de civism, esti conștiincios, ești iubitor de oameni și întotdeauna vei face în așa fel încât să nu-l deranjezi pe cel de lângă de tine. În viață este important să-ți găsești echilibrul. Sunt conștient că nu le poți avea pe toate. Fericit este cel ce se mulțumește cu ceea ce are. Astfel, dacă ajungem să ne mulțumim cu ceea ce avem, putem spera la fericire. Și când spun echilibru, mă refer inclusiv la familie, profesie, prieteni, timp liber, hobby-uri, credință.

Alina Matei: Ce înseamnă „timp liber”?

Lucian-Marius Badea: Timp liber înseamnă acea perioadă din cursul unei zile ori a unei săptămâni în care poți face ceea ce vrei fără să te gândești că în orice moment poate suna telefonul și-ți poate strica planurile. Pentru mine timpul liber înseamnă sport (la care am fost nevoit să renunț în ultimele 6 luni), înseamnă o partidă de pescuit, o călătorie cu mașina undeva într-o zonă de munte, o masă la restaurant cu prietenii, un film, o carte citită relaxat…

Alina Matei: Zici că ai simțul umorului. Fetele se înnebunesc după asta. Un banc bun cu olteni, te rog… 

Lucian-Marius Badea: Ce a facut olteanul când a vazut franzela pentru prima dată? A mâncat-o cu pâine.

Alina Matei: Un cuvânt pentru utilizatorii JURIDICE.ro, te rog.

Lucian-Marius Badea: Îi salut pe toți, iar pe studenți ori aspiranți ai profesiilor juridice îi sfătuiesc să citească orice articol de drept care apare pe site-ul vostru. Este foarte important să citești orice înseamnă drept, fie că este jurisprudentă, articol ori comentariu critic. Mulțumim că ne țineți la curent și ne oferiți această platformă pentru a ne putea informa și a ne putea exprima în mod liber.

Alina Matei: Ce mesaj ai pentru colegii tăi avocați?

Lucian – Marius Badea: Să fie mândri și să se simtă onorați că îmbracă roba de avocat. Să se implice cu toata ființa în actul de justiție, căci în opinia mea, avocatul este „primul judecător al cauzei”. Să fie conștienți de importanța lor în societate, iar cu toții, laolaltă să ducem avocatura acolo unde meritat îi este locul. Să se implice oamenii cu viziune în organele de conducere ale profesiei, oamenii care au idei să candideze, să nu stea în anonimat. Implicați-vă! Iar pentru colegii mei, avocați stagiari, tineți minte că la bară „marele avocat” devine egal cu noi!

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ai stat de vorbă cu mine și mult succes îți doresc în viață și în cariera ta.

Lucian-Marius Badea: Și eu vă mulțumesc și vă doresc același lucru!

Secţiuni: Interviuri, Selected | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO