Secţiuni » Arii de practică » Business » Insolvenţă
Insolvenţă
DezbateriCărţiProfesionişti

CCR pendinte: posibila neconstituționalitate a art. 11 alin. (2) din vechea Legea privind procedura insolvenței


28 septembrie 2016 | Mihaela MAZILU-BABEL, Adelina IANCU

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Mihaela Mazilu-Babel

Mihaela Mazilu-Babel

Adelina Iancu

Adelina Iancu

Ȋn data de 22.09.2016 s-a constituit un nou dosar (1780D/2016) pe rolul Curții Constituționale, urmând a fi analizate dispozițiile art. 11 alin. (2) din Legea nr. 85/2006 privind procedura insolvenței (cauza SC Concept LTD SRL)

Conform motorului de căutare de pe pagina Curții Constituționale, acesta este al doilea dosar ȋn care dispozițiile art. 11 alin. (2) din Legea nr. 85/2006 privind procedura insolvenței formează obiectul unui control de constituționalitate, acestea mai formând obiectul unui control de constituționalitate ȋn dosarul 2554D/2008, alături de art. 14 alin. (7) și art. 17 alin (6) din aceeași lege, excepția de neconstituționalitate fiind ȋnsă respinsă (decizia nr. 525/2009).

Instanța de trimitere este Tribunalul Bacău, care la același termen a și respins pe fond cererea principală formulată de autorul excepției de neconstituționalitate.

Dispozițiile criticate au următorul conținut normativ:

Articolul 11 (extras)

(2)Atribuţiile judecătorului-sindic sunt limitate la controlul judecătoresc al activităţii administratorului judiciar şi/sau al lichidatorului şi la procesele şi cererile de natură judiciară aferente procedurii insolvenţei. Atribuţiile manageriale aparţin administratorului judiciar ori lichidatorului sau, în mod excepţional, debitorului, dacă acestuia nu i s-a ridicat dreptul de a-şi administra averea. Deciziile manageriale pot fi controlate sub aspectul oportunităţii de către creditori, prin organele acestora.

Menționăm că Legea nr. 85/2006 a fost abrogată de Legea nr. 85/2014, iar primul termen al cauzei de pe rolul instanței de trimitere este din anul 2012.

Adelina Iancu (text și selecție)
Student, Facultatea de Drept, Universitatea din București

dr. Mihaela Mazilu-Babel (coordonator proiect)

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii