Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii
Print Friendly, PDF & Email

Debutul turneului electoral
29.09.2016 | Lăcrămioara AXINTE

Lăcrămioara Axinte

Lăcrămioara Axinte

Dupa cum cred ca se cunoaste deja, actualul CSM nu a reglementat in nici un mod campania electorala dupa desemnarea candidatilor in cadrul alegerilor primare, desi ar fi putut sa organizeze cateva intalniri si dezbateri, pentru a ni se oferi posibilitatea sa ne prezentam programele si ideile, dar si sa ni se asigure egalitate de sanse.

In lipsa acestei posibilitati, am optat sa incep un turneu electoral, in care imi propun sa ajung la cate 2 tribunale intr-o zi lucratoare, fara sansa, totusi, sa reusesc sa vizitez toate tribunalele dn tara.

In prima zi a turneului electoral m-am intalnit cu colegii de la Tribunalul Iasi si Tribunalul Vaslui, oameni minunati, cu care am discutat ca si cand ne-am fi cunoscut dintotdeauna, fara retineri.

Desi prima intalnire, de la Iasi, a fost dimineata, colegii care nu au avut sedinte programate si-au sacrificat din timpul atat de pretios si au acceptat sa ne cunoastem si sa stam de vorba.

Mi-au pus intrebari punctuale, despre cum vad eu, in mod concret, rezolvarea unor probleme, dar au facut si sugestii, mi-au spus ce asteptari au de la viitorul CSM.

Disponibilitate si interes am simtit si din partea colegilor de la Tribunalul Vaslui, care cred ca au fost prezenti toti sau aproape toti la intalnire, ora stabilita fiind mai spre sfarsitul programului.

Am reținut că așteptările colegilor judecători privesc:
– masuri concrete pentru preluarea bugetului instantelor de catre ICCJ;
– cresterea vizibilitatii CSM in spatiul public, comparabil cu vizibilitatea celorlalte doua puteri, mai ales atunci cand sunt atacuri la independenta Justitiei si reputatia sistemului judiciar, simpla postare pe site a unui comunicat nefiind suficienta;
– consultarea de catre membrii CSM a colegilor care le-au acordat votul, atunci cand sunt puse in discutie probleme care ii privesc direct;
– un plan coerent la inceput de an, cu cateva proiecte de realizat si termene clare;
– uniformizarea la nivelul tuturor instantelor a gradelor de complexitate alocate dosarelor nou intrate;
– renuntarea la masurarea „eficientei” instantelor judecatoresti prin programul statisEcris;
– transparenta votului membrilor CSM;
– modificarea legislatiei in sensul ca minorii magistratului sau personalului auxiliar decedat sa aiba dreptul de a ramane in locuinta de serviciu, pana la majorat;
– modificarea codurilor de procedura in ce priveste termenul de redactare a hotararilor, acesta sa fie de 1-3 luni, pentru ca este practic imposibil la instantele mari, cu volum de activitate foarte mare, sa se respecte termenul actual de 30 de zile;

Dupa ce-a de a doua intalnire m-am indreptat spre Galati, unde am ramas peste noapte si am mancat o tocanita vanatoreasca delicioasa, la o autoservire din apropierea Tribunalului, dar si o merdenea foarte buna.

Judecator Lacramioara Axinte
Tribunalul Botosani


Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.