Secţiuni » Arii de practică » Litigation
Litigation
ArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalDreptul penal al afacerilorProcedură penalăProcedură civilăMediereRecuperare creanţe

ICCJ. Interesul, condiţie de exercitare a acţiunii civile


28 septembrie 2016 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Corina Cioroabă

Corina Cioroabă

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că interesul, ca o condiţie de exercitare a acţiunii civile, reprezintă folosul practic urmărit de o parte prin declanșarea procedurii judiciare, iar acesta trebuie să fie legitim, născut, direct şi actual. În acest sens, Înalta Curte a precizat că, întrucât calitatea de parte în proces nu este suficientă pentru declararea căii de atac, este necesar ca cel care critică hotărârea să justifice şi interesul de a o ataca, iar cel care a avut câştig într-o cauză nu are interes, neputând demonstra drepturile care i-au fost lezate. În speță, Înalta Curte a reținut că recurenta este situată pe poziţia părţii care a câştigat procesul, de vreme ce cererea de revizuire formulată împotriva sentinţei pronunțate în favoarea sa a fost respinsă ca inadmisibilă, urmare a admiterii excepţiei de inadmisibilitate a revizuirii invocată chiar de recurentă. Prin urmare, recursul declarat de această recurentă a fost respins ca fiind lipsit de interes. (Decizia nr. 110 din 22 ianuarie 2016 pronunţată în recurs de Secţia I civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect revizuire)

Corina CIOROABĂ

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii