Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Interesul, condiţie de exercitare a acţiunii civile
28.09.2016 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Jurisprudența ÎCCJ, Litigii, Procedură civilă
JURIDICE - In Law We Trust

Corina Cioroabă

Corina Cioroabă

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că interesul, ca o condiţie de exercitare a acţiunii civile, reprezintă folosul practic urmărit de o parte prin declanșarea procedurii judiciare, iar acesta trebuie să fie legitim, născut, direct şi actual. În acest sens, Înalta Curte a precizat că, întrucât calitatea de parte în proces nu este suficientă pentru declararea căii de atac, este necesar ca cel care critică hotărârea să justifice şi interesul de a o ataca, iar cel care a avut câştig într-o cauză nu are interes, neputând demonstra drepturile care i-au fost lezate. În speță, Înalta Curte a reținut că recurenta este situată pe poziţia părţii care a câştigat procesul, de vreme ce cererea de revizuire formulată împotriva sentinţei pronunțate în favoarea sa a fost respinsă ca inadmisibilă, urmare a admiterii excepţiei de inadmisibilitate a revizuirii invocată chiar de recurentă. Prin urmare, recursul declarat de această recurentă a fost respins ca fiind lipsit de interes. (Decizia nr. 110 din 22 ianuarie 2016 pronunţată în recurs de Secţia I civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect revizuire)

Corina CIOROABĂ

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti