Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Încălcarea principiului disponibilității procesuale prin admiterea cererilor ambelor părți


3 octombrie 2016 | Cosmina SIMA

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night
Cosmina Sima

Cosmina Sima

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât faptul că, în situația în care pârâta a solicitat, prin cererea de apel, schimbarea în întregime a soluției atacate și admiterea cererii reconvenționale, iar instanța dispune admiterea atât a acestei cereri, cât și a celei principale, deși acestea se exclud reciproc, reprezintă o încălcare a principiului disponibilității procesuale a părților. Curtea a reținut că solicitarea apelantei de schimbare în tot a sentinţei tribunalului, cu consecinţa admiterii cererii sale reconvenţionale a presupus implicit şi criticarea soluţiei prin care s-a admis cererea de chemare în judecată. Astfel, admiterea cererii apelantei de a i se constata dreptul de superficie  asupra terenului pe care se află construcția ce i se cere a fi ridicată prin cererea principală face ca admiterea cererii principale să nu mai fie posibilă. Prin urmare, decizia instanței de apel este greșită, iar recursul este fondat, întrucât a aprecia că pot fi admise pretenţiile ambelor părţi implicate în proces denotă necercetarea corectă a actelor dosarului. (Decizia nr. 892 din 18 mai 2016 pronunţată în recurs de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect constatarea dreptului de superficie)

Cosmina Sima

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică