Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Suportarea cheltuielilor de judecată, în cazul ajutorului public judiciar
02.10.2016 | Corina CIOROABĂ

Secţiuni: Jurisprudența ÎCCJ, Procedură civilă, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Corina Cioroabă

Corina Cioroabă

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, regula de principiu prevăzută de art. 274 alin. (1) C. pr. civ. (art. 453 alin. 1 NCPC), conform căreia partea care a căzut în pretenţii este obligată să plătească cheltuielile de judecată, se aplică și în cazul ajutorului public judiciar, legiuitorul stabilind prin dispozițiile art. 18 din O.U.G. nr. 51/2008 că suportarea cheltuielilor pentru care partea a beneficiat de scutiri sau reduceri prin încuviinţarea ajutorului public judiciar se va face de către cealaltă parte, dacă aceasta a căzut în pretenţiile sale,  cu precizarea că aceste cheltuieli se vor plăti direct statutului. În speță, Înalta Curte a mai reținut că, în condițiile în care între pârâți nu a existat un raport juridic de solidaritate, deoarece pretenţiile formulate prin acţiune împotriva fiecăruia dintre ei au fost determinate în mod individual, prin obligarea acestora la plata în solidar a sumei reprezentând ajutorul public judiciar instanța a încălcat dispozițiile art. 277 C. pr. civ. (art. 455 NCPC), care prevăd, în caz de coparticipare procesuală, criteriul naturii raportului juridic de drept substanţial dintre coparticipanţi. De asemenea, întrucât, în speță, acțiunea a fost admisă doar în parte, instanţa trebuia să determine cheltuielile de judecată proporţional cu pretenţiile admise în contradictoriu cu fiecare dintre pârâți, diferenţa urmând a rămâne în sarcina statului. (Decizia nr. 612 din 24 martie 2016 pronunţată în recurs de Secţia I civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect despăgubiri)

Corina Cioroabă

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti