Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

PCA Oradea. Fals în declaraţii, conflict de interese, purtare abuzivă. Trimitere în judecată
03.10.2016 | Georgiana-Camelia LUCIU

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust
Georgiana-Camelia Luciu

Georgiana-Camelia Luciu

PCA Oradea. Fals în declaraţii, conflict de interese, purtare abuzivă. Trimitere în judecată.

Procurori ai Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea au finalizat cercetările şi au dispus, la data de 26 septembrie 2016, trimiterea în judecată a inculpatei M. S. D., sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals în declaraţii, conflict de interese şi purtare abuzivă.

În rechizitoriul întocmit în cauză, procurorii au reţinut următoarea situaţie de fapt:
Inculpata M. S. D., în calitate de funcţionar public în cadrul Administraţiei Imobiliare a Consiliului Local Oradea, a omis, cu ştiinţă, să menționeze în declarațiile de interese din perioada 2007-2010 calitatea de acționar și administrator al unei societăţi comerciale, pentru a ascunde astfel starea sa de incompatibilitate şi a evita sancţiunile legale.
De asemenea, în perioada 2011-2012, în calitate de funcţionar public în cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor, inculpata a omis menţionarea aceleiaşi calităţi de acționar și administrator în declaraţiile de interese date.
Din cercetările efectuate a mai rezultat faptul că, la data de 31 iulie 2016, în exercitarea atribuţiilor funcției de conducere de director executiv al Agenției pentru Protecția Mediului Bihor, inculpata a semnat o dispoziție de plată, în baza căreia s-a achitat contravaloarea unui bloc chitanțier achiziționat de la o societate comercială la care soțul său deținea calitatea de asociat, obţinând indirect un folos material pentru acesta.
Prin decizia din 20 mai 2013 a Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, modificată în data de 24 mai 2013, inculpata M. S. D. a revenit pe funcția publică de execuție de consilier la Serviciul Calitatea Factorilor de Mediu din cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Bihor, continuând să coordoneze şi activitatea întregii agenții pe perioada cât directorul executiv se afla în imposibilitatea de a-și exercita atribuțiile. Ulterior, a intrat în vigoare O.U.G. nr. 77/2013 pentru stabilirea unor măsuri privind asigurarea funcționalității administraţiei publice locale şi reducerea cheltuielilor la instituțiile şi autorităţile publice din subordinea, sub autoritatea sau în coordonarea Guvernului ori a ministerelor, act normativ în baza căruia s-a aplicat şi la Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, în subordinea căruia se afla Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor, o reducere a posturilor ocupate de 4%.
Ca urmare a acestei prevederi, la data de 23 august 2013, inculpata (funcţionar pe post de execuţie), în exercitarea atribuţiilor funcției de coordonare a Agenției pentru Protecția Mediului Bihor, a luat decizia de păstrare a postului pe care îl ocupa pentru sine însăși, obţinând astfel, în mod direct, folosul patrimonial ce decurgea din activitatea salarizată a postului.
De asemenea, în perioada 20-27 mai 2013, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, inculpata M. S. D. a întrebuinţat expresii jignitoarea faţă de persoana vătămată M. A. M., angajat al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor.

Dosarul a fost trimis, spre competentă soluţionare, Judecătoriei Oradea.

Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

:: sursa: www.mpublic.ro

Georgiana-Camelia Luciu

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti