Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Dreptul securităţii sociale
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Ziua internaţională a persoanelor în vârstă
03.10.2016 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Duminică, 1 octombrie 2016, Dragoș Pîslaru, Ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, a transmis următorul mesaj cu ocazia Zilei internaționale a persoanelor în vârstă:

„Principiile Naţiunilor Unite pentru persoanele în vârstă consacră dreptul lor la hrană, condiţii de locuit şi îngrijire medicală, libertatea de a decide asupra vieţii personale şi profesionale, dreptul de a se exprima şi de a participa în activităţi sociale după pensionare, precum şi accesul la oportunităţi de învăţare adecvate vârstei.

Plecând de la aceste principii, îmi doresc ca și societatea românească, în ansamblul ei, să le adopte în întregime și să aibă o altă abordare a problemelor dumneavoastră, care sunt mult mai diverse.

Politicile publice și discuțiile din spațiul public în ceea ce vă privește se limitează, de cele mai multe ori, la nivelul pensiilor, fără să existe o preocupare reală pentru felul în care se transformă viața unui om atunci când iese la pensie sau pentru modul în care poate fi menținută starea lui de bine.

Gândurile mele se îndreaptă în această zi și către vârstnicii instituționalizați, oameni care au ajuns să fie abandonați și uitați după ce o viață întreagă au dăruit societății tot ce au putut mai bun. Mi-aș dori ca noi, românii, cu toții să înțelegem problemele lor, să recunoaștem că putem face mai mult pentru a-i păstra integrați în societate și a nu-i izola.

Cred cu tărie că orice persoană care iese din activitate continuă să aibă așteptări și aspirații și înțeleg drama prin care trec cei care constată că nu mai sunt utili pentru comunitate din simplul motiv că societatea nu mai este preocupată de ei, de abilitățile pe care le au și de ceea ce ei ar putea să ofere în continuare.

Cred, de asemenea, că dumneavoastră puteți prelua roluri sociale mai largi și că fiecare comunitate trebuie să vă ofere această șansă. Nimeni nu vorbește despre depresie, deși multe dintre persoanele în vârstă, mai ales cele singure, se confruntă cu ea și efectele ei sunt dintre cele mai nocive, atât pentru fiecare persoană în parte, dar și pentru societate în ansamblu, pentru că de aici derivă o serie întreagă de boli somatice care au costuri umane și financiare.

În repetate rânduri am afirmat că dumneavoastră sunteți bunicii comunității și îmi doresc să primiți atenția, respectul și recunoștința pe care orice bunic le merită în familia lui, așa cum și eu mă uit cu drag la părinții mei, deveniți bunici, iar interesul meu este să determin la nivel instituțional o schimbare care să ducă în mod real la implicarea dumneavoastră activă în comunitate, pentru că nicio societate nu poate să progreseze la nivel socio-economic încurajând sau menținând excluziunea socială.

Vă asigur că în perioada următoare acest concept, “bunicii comunității”, va prinde viață, urmând să lansăm un cadru de politică publică ca parte a Pachetului Anti-Sărăcie.
La mulți ani bunicilor din România și de pretutindeni!

Dragoș PÎSLARU
Ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice”


Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]
Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.