Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

CNCD. Discriminare directă, pe criteriul rudeniei
03.10.2016 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Dreptul familiei, Dreptul muncii
JURIDICE - In Law We Trust

In ședinta de miercuri, 28 septembrie 2016, Colegiul director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii a analizat din perspectiva existentei unei fapte de discriminare art. 21 alin. (5) din Ordinul MENCS nr. 5080/2016, cu urmatorul continut: „persoanele care se afla in relatie de soti si rude de gradul I nu pot ocupa concomitent functii, astfel incat unul sau una sa se afle fata de celalalt, ori cealalta intr-o poziție de conducere, indrumare si control, la orice nivel, intr-o unitate de invatamant preuniversitar, inspectorat scolar, Casa Corpului Didactic, palatele și cluburile copiilor și elevilor, cluburile sportive școlare”, potrivit unui comunicat al CNCD.

Petenta considera ca prevederile in cauza limiteaza accesul la concurs pe criteriul de rudenie.

Colegiul director a constatat ca Legea Educatiei Nationale nr. 1/2010 la art. 257 alin. (4) reglementeaza singurele incompatibilitati pe perioada de exercitare a unui mandat de director sau director adjunct al unei unitati scolare din invatamantul preuniversitar, dupa cum urmeaza: “(4) Directorul si directorul adjunct din unitatile de invatamant preuniversitar nu pot avea, pe perioada exercitarii mandatului, functia de presedinte sau vicepresedinte in cadrul unui partid politic, la nivel local, judetean sau national.”

Prin art. 21 alin. (5) din Ordinul MENCS nr. 5080/2016 s-a adaugat la lege, introducandu-se alte incompatibilitati nejustificate de un scop legitim de catre Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice.

Astfel, Colegiul director constata ca prevederile art. 21 alin. (5) din Ordinul MENCS nr. 5080/2016 constituie discriminare directa, pe criteriul rudeniei (rude de gradul I si sot/sotie), prin care se limiteaza accesul in conditii de egalitate la ocuptarea functiei de director/director adjunct al unei unitati de invatamant preuniversitar.

Colegiul director a aplicat sanctiunea contraventionala a avertismentului Ministerului Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice si recomanda emiterea unei circulare in sensul deciziei CNCD, respectiv dispune monitorizarea punerii in aplicare a hotararii. In cazul neaplicarii hotararii, CNCD se va autosesiza.

In drept, hotararea se fundamenteaza pe prevederile art. 2 alin. 1 coroborat cu art. 6 din O.G. nr. 137/2000, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti