Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
Alegeri CSMActivitate parchete

Drept la replică ÎCCJ vs. prof. univ. dr. Marian Nicolae


03.10.2016 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Content, Selected, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Luni, 3 octombrie 2016, Biroul de informare și relații publice al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a dat publicității un drept la replică referitor la unele declaraţii ale prof. univ. dr. Marian Nicolae.

Detalii aici: Marian Nicolae: Judecătorii sunt mai presus de lege? Facem precizarea că extrasul și titlul au fost alese de JURIDICE.ro.

Redăm textul dreptului la replică:

„Afirmaţiile grave şi nefundamentate referitoare la faptul că Secţia a II-a Civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie „se crede mai presus de lege şi pune interesele proprii mai presus de cele ale justiţiabililor” exced limitelor unei discuţii doctrinare.

Apreciem ca fiind inoportun momentul în care au fost făcute aceste afirmaţii în contextul existenţei pe rolul instanţei supreme a unui recurs în interesul legii având ca obiect competenţa tribunalelor specializate.

Judecătorii Secţiei a II-a Civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie îşi rezervă dreptul de a se adresa Consiliului Superior al Magistraturii cu o cerere de apărare a reputaţiei şi a independenţei.”

NOTA JURIDICE.ro: Paragraful incriminat de Înalta Curte este o critică la adresa jurisprudenței sale, realizată de profesorul Marian Nicolae astfel: „Totodată, se observă și o acțiune concertată de subminare a unor instituții procesuale sau dispoziții procedurale, chiar a fundamentelor și filosofiei noii legi fundamentale procesuale civile. De exemplu, deși s-a suprimat distincția dintre obligații civile și obligații comerciale și, pe cale de consecință, cea dintre litigii civile și litigii comerciale, se urmărește și se acționează pentru restaurarea pretoriană a acestei distincții, deși este lipsită de orice bază legală. Vedem cum tribunalele specializate se declară competente să soluționeze orice litigii cu „profesioniști-comercianți” (sic!) (nu și cu alți profesioniști), chiar dacă una dintre părți nu are calitatea de profesionist, cum Secția a II-a civilă (sic!) a Înaltei Curți de Casație și Justiție, crezându-se mai presus de lege și punând interesele proprii mai presus de cele ale justițiabililor, se declară pur și simplu necompetentă a soluționa litigiile dintre neprofesioniști, pentru că este „specializată” în litigii dintre „profesioniști-comercianți” (sic!). Ne întrebăm, retoric, desigur, ce face Consiliul Superior al Magistraturii? Cum este posibilă o astfel de încălcare flagrantă a legii? Judecătorii sunt mai presus de lege? Principiul „respectării Constituției, a supremației sale și a legilor” [art. 1 alin. (5) din Constituția în vigoare] este, oare, pentru judecători, un slogan sau o jucărie aflată la îndemâna lor și folosită după cum fiecare crede de cuviință?!

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro