Secţiuni » Arii de practică » Business » Proprietate intelectuală
Proprietate intelectuală
DezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Posibilitatea autorului/interpretului de a cere menționarea sa, în funcție de natura operei
04.10.2016 | Cosmina SIMA

Secţiuni: Dreptul proprietatii intelectuale, Jurisprudența ÎCCJ, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Cosmina Sima

Cosmina Sima

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât faptul că dreptul autorului sau al interpretului de a putea cere asocierea numelui său cu opera sau cu interpretarea se manifestă în mod diferit, fiind necesară luarea în considerare a genului operei, a destinației acesteia, a naturii și suportului ei, dar și uzanțele existente în domeniu. Astfel, în situația în care o operă sau interpretare este prezentată, nu este necesară întotdeauna menționarea numelui autorului sau interpretului, neavând relevanță, sub acest aspect, nici modalitatea în care loc prezentarea. Curtea consideră că acest lucru derivă din faptul că Legea nr. 8/1996 nu reglementează, cu titlu de drept comun, pentru toate operele sau interpretările (indiferent de natura acestora), obligația ca numele autorului sau interpretului să fie menționat. Există două dispoziții în acest sens, și anume, art. 10 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 8/1996, în care se prevede dreptul moral de a pretinde recunoașterea calității de autor al operei, și art. 96 alin. (1) lit. a) din aceeași lege, care prevede dreptul moral de a pretinde recunoașterea paternității propriei interpretări/execuții. Așadar, nu există o dispoziție legală care arată cum se realizează acest drept într-un anume caz. (Decizia nr. 805 din 5 aprilie 2016 pronunţată în recurs de Secţia a I-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect despăgubiri morale)

Cosmina Sima

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti