Secţiuni » Arii de practică » Business » Insolvenţă
Insolvenţă
DezbateriCărţiProfesionişti

Comisia Europeană: medierea este insuficient dezvoltată în domeniul procedurii de insolvență


6 octombrie 2016 | Ilie DORIN

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Dorin Ilie

Dorin Ilie

Conform unui Raport al Comisiei Europene privind aplicarea Directivei nr. 52/2008, medierea se aplica atat in cauze transfrontaliere, cat si in cauze interne. Conflictele de familie sunt cele in care medierea este utilizata cu precadere de parti (unele state implementand medierea obligatorie in aceste cazuri), insa medierea se aplica in toate spetele civile si comerciale unde partile, invitate sau nu de judecator sa se medieze, aleg solutionarea diferendului prin negocierea unei solutii amiabile.

Cu privire la procedura insolventei, raportul specifica: un domeniu in care medierea este in continuare insuficient dezvoltata este cel al procedurii de insolventa. Trebuie amintit ca, in recomandarea sa privind o noua abordare a esecului in afaceri si a insolventei, Comisia a incurajat numirea mediatorilor de catre instante in cazul in care ele considera ca acest lucru este necesar pentru a acorda debitorului si creditorilor asistenta pentru desfasurarea cu succes a negocierilor legate de un plan de restructurare.

Incurajarea Comisiei Europene ca mediatorii sa poate fi numiti in negocierile din cadrul procedurii insolventei se gaseste in Recomandarea Comisiei din 12.03.2014 la Capitolul B. FACILITAREA NEGOCIERILOR PRIVIND PLANURILE DE RESTRUCTURARE – Numirea unui mediator sau a unui supervizor – 9. Numirea de catre instanta a unui mediator sau a unui supervizor nu ar trebui sa fie obligatorie, ci ar trebui dispusa, mai degraba, de la caz la caz, atunci cand instanta considera ca o astfel de numire este necesara: (a) in cazul unui mediator, pentru a acorda debitorului si creditorilor asistenta pentru desfasurarea cu succes a negocierilor legate de un plan de restructurare.

Desigur ideea ca mediatorul sa poata fi administrator in procedura de insolventa este o noutate pentru spatiul juridic si judiciar romanesc. Daca Comisia Europeana spune, in Raportul de care facem vorbire, ca medierea este insuficient dezvoltata in materia insolventei la nivelul statelor membre, noi spunem ca, in Romania, medierea nu este aplicabila in procedura insolventei, procedura in care mediatorul nu poate, conform legislatiei din Romania, sa conduca acele negocieri ori sa administreze acea procedura nici macar in etapa primara de prevenire a insolventei. Aceasta desi unul din principiile insolventei este atributul specific al mediatorilor, si anume, facilitarea negocierilor privind o solutie amiabila. Astfel, art. 2 alin. (2) din Legea nr. 151/2015 privind insolventa persoanelor fizice stipuleaza, ca si principiu,  facilitarea negocierii/renegocierii amiabile a creanţelor şi a incheierii unui acord al creditorilor cu debitorul asupra planului de rambursare a datoriilor. Amintim si art. 4 alin. (10) din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei, articol care stipuleaza, ca principiu al insolventei: favorizarea, in procedurile de prevenire a insolvenţei, a negocierii/renegocierii amiabile a creanţelor şi a incheierii unui concordat preventiv. Iata obiectul medierii in materia insolventei,  domeniu la care mediatorii nu au acces, conform legislatiei in materie de insolventa din Romania, desi Comisia Europeana recomanda, in mod expres, de mai bine de doi ani, medierea in astfel de cazuri, asa cum am aratat mai sus.

De mentionat ca in lumina actualelor reglementari poate fi administrator al procedurii de insolventa a persoanelor fizice persoana care:
b) are o vechime de cel puţin 3 ani in profesia de practician in insolvenţa sau de executor judecatoresc ori cumulat in aceste profesii şi este definitivat cel puţin in una dintre acestea;c) are o vechime de cel puţin 5 ani in profesia de avocat sau notar ori cumulat in aceste profesii sau in cele prevazute la lit. b) şi este definitivat cel puţin in una dintre acestea;
d) a absolvit cursuri de pregatire profesionala in domeniul procedurii insolvenţei persoanei fizice şi in alte domenii cu relevanţa pentru administrarea procedurilor de insolvenţa.

Cred ca este necesara o discutie interprofesionala pe aceasta tema, la nivelul forurilor de conducere a mediatorilor si a practicienilor in insolventa, o analiza a oportunitatii stabilirii unor conditii pentru mediatori, in ceea ce priveste posibilitatea implicarii in procedurile de insolventa, a cursurilor de calificare necesare, avand in vedere perspectiva intrarii in vigoare a Legii privind insolventa persoanelor fizice, in acord cu recomandarile europene.

Mediator Ilie Dorin

 

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii