Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA. Trafic de influență. Control judiciar
06.10.2016 | Georgiana-Camelia LUCIU

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust
Georgiana-Camelia Luciu

Georgiana-Camelia Luciu

DNA. Trafic de influență. Control judiciar.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 4 octombrie 2016, față de inculpații B. D., ofițer de poliție judiciară în cadrul IPJ Ilfov – Serviciul de Investigare a Fraudelor și H. E., cu privire la săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada aprilie-mai 2013, inculpatul B. D. ofițer de poliție judiciară în cadrul IPJ Ilfov, împreună cu inculpatul H. E., a pretins și ulterior a primit suma de 40.000 de euro, de la un om de afaceri (martor în cauză).
Pentru această sumă de bani, cei doi inculpați i-au creat omului de afaceri impresia că inculpatul B. D. ar avea influență asupra procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Ilfov care supraveghea urmărirea penală în dosarul în care era cercetat omul de afaceri și că îl va determina pe procuror să soluționeze respectivul dosar penal într-un mod favorabil.
În cursul lunii noiembrie 2013, dosarul penal în care era implicat omul de afaceri respectiv a fost înaintat Tribunalului Ilfov, în cauză fiind întocmit rechizitoriu de către parchet, iar în luna iulie 2016 acesta a fost condamnat de către Tribunalul Ilfov la pedeapsa de șase ani și patru luni închisoare.
Ulterior, în luna iulie 2016, omul de afaceri l-a contactat pe inculpatul B. D. cu care s-a întâlnit la o sală de sport. Cu ocazia întâlnirii, inculpatul B. D. i-a spus martorului că nu-și explică ce s-a întâmplat și că îi va returna o parte din suma de 40.000 de euro primită în luna mai a anului 2013 pentru rezolvarea favorabilă a dosarului penal în care acesta era cercetat.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpații B. D. și H. E. trebuie să respecte următoarele obligații:
a) să se prezinte la Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a corupției, ori de câte ori sunt chemați;
b) să informeze de îndată Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a corupției, cu privire la schimbarea locuinței;
c) să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat;
d) să nu depășească limita teritorială a României, decât cu încuviințarea prealabilă a Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției;
e) să nu ia legătura cu persoanele menționate în ordonanța procurorilor și să nu comunice cu aceștia direct sau indirect pe nicio cale;
f) să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme.

Celor doi inculpați li s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Inculpaților B. D. și H. E. li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Departamentului de Informații și Protecție Internă.

Punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia Luciu

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti