Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

CCR pendinte: posibila neconstituționalitate a unor dispoziții privind taxele judiciare de timbru
06.10.2016 | Mihaela MAZILU-BABEL, Adelina IANCU

Secţiuni: CCR, Drept constitutional, Procedură civilă
JURIDICE - In Law We Trust
Adelina Iancu

Adelina Iancu

Ȋn data de 27.09.2016 s-a constituit un nou dosar (1847D/2016) pe rolul Curții Constituționale, urmând a fi analizate dispozițiile art. 5 alin. (2) şi art. 9 alin. (1) (de fapt, considerăm că e vorba de lit. a)) din O.U.G. nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbre.

Conform motorului de căutare de pe pagina Curții Constituționale, acesta este primul dosar ȋn care acestea dispoziții formează împreună obiectul unui control de constituționalitate.

Instanța de trimitere pentru acest dosar este Tribunalul Bucuresti, iar încheierea de ședință apare menționată ca fiind secretă.

Dispozițiile atacate au următorul conținut normativ:

Art. 5 (extras)
(2)Dacă cererile în materia partajului judiciar prevăzute de alin. (1) se formulează în cadrul aceleiaşi acţiuni, aceasta se taxează cu o singură taxă de 5% din valoarea masei partajabile.

Art. 9 (nu există un alineat 1)
Următoarele cereri formulate în cursul procesului sau în legătură cu un proces se taxează astfel:
a)cereri de recuzare în materie civilă – pentru fiecare participant la proces – pentru care se solicită recuzarea – 100 lei;

Adelina Iancu (text și selecție)
Student, Facultatea de Drept, Universitatea din București

dr. Mihaela Mazilu-Babel (coordonator proiect)

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti