Secţiuni » Articole » Opinii
Opinii
Condiţii de publicare
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Citeşte mai mult: Opinii, SELECTED, Sistemul judiciar
14 comentarii

Se impune demiterea Ministrului „Dezinformării Publice”!

6 octombrie 2016 | Lăcrămioara AXINTE
Lăcrămioara Axinte

Lăcrămioara Axinte

Într-un articol publicat de Hotnews și preluat și de alte site-uri de presă, se afirmă că au fost adresate Ministerului Justiției câteva întrebări referitoare la afirmațiile postate, cu 2 săptămâni în urmă, de ministrul Raluca Prună, pe pagina de Facebook.

Răspunsurile trimise nu numai că nu infirmă afirmațiile false făcute în scop manipulator de doamna ministru, ci încearcă că ascundă adevărul, pretinzând că nu are datedar are informații, și dezvăluie o serie de date incomplete, în același scop.

Astfel, deși ministrul a afirmat în mod fals (mincinos) că ar exista 60 de magistrați pensionari, cu o pensie lunară de peste 1 miliard lei vechi, Ministrul Justiției, prin Biroul de presă, după cum pretinde Hotnews, deși arată că nu are date despre pensiile încasate de magistrați și că aceste date le are doar Casa Națională de Pensii, cu toate aceste, adaugă că Ministerul „are informații că există 60 de magistrați care au asemenea pensii”.

După cum am mai scris deja, este absolut fals (mincinos), că ar exista 60 de magistrații cu pensie de 1 miliard lei vechi, adică 100.000 lei noi, cea mai mare pensie, la 31 mai 2016, era de 28.825, Biroul de presă al MJ susține în continuare un lucru neadevărat.

Mai departe, potrivit celor scrise de Hotnews, Biroul de presă se bâlbâie, în sensul că prima dată spune că nu are date referitoare la chiriile decontate pensionarilor care au intrat în avocatură, dar că are date privind chiriile plătite la cei pensionați: 920 de judecători și 1771 grefieri, după care a precizat că nu e vorba de magistrați pensionați, ci despre cei în activitate.

În legătură cu această bâlbă, Ministerul Justiției, prin Biroul de presă, ar fi trebuit să spună foarte clar că nu se decontează nici unui  magistrat sau grefier pensionat chiria, întrucât  nici o lege în vigoare în România nu dă acest drept magistraților sau grefierilor pensionari.

Totodată, în mod absolut deliberat, Ministerul Justiție ascunde adevărul privind numărul asimilaților din Ministerul Justiției care beneficiază de decontarea chiriei, dar și adevărul că în pixul doamnei Ministru Prună a stat stabilirea plafonul anual în limita căruia  se poate deconta chiria, atât în ce privește magistrații, dar și grefierii.

Așadar, Ministrul Prună se plânge de valoarea crescută a sumelor decontate pentru chirii, dar, în fapt, invocă propria culpă, propria incapacitate de a reglementa corespunzător plafonul anual în limita căruia se poate deconta chiria.

De asemeni, Biroul de presă al MJ furnizează informații incomplete în ce privește numărul de judecători detașați care beneficiază de diurna de 2%,  în sensul că nu precizează câți dintre cei 32 de judecători sunt detașați în aparatul propriu al Ministerului Justiției și câți detașați la alte instanțe.

Judecătorii din instanțe și asociațiile profesionale ale magistraților  au solicitat de ani de zile încetarea practicii abuzive a CSM de detașare a judecătorilor, în posturi administrative la: Ministerul Justiției, alte ministere, ambasade și alte autorități, iar Ministrul Raluca Prună, deși are 10 luni de când a fost investită în funcție, nu a cerut CSM încetarea detașării judecătorilor în MJ, cu consecința imediată a sistării indemnizațiilor de detașare, despre care afirmă că ar avea un impact bugetar  de 678.542 lei.

Așadar, din nou Ministrul Justiției își invocă propria culpă.

Pentru toate aceste dezinformări, care au ca scop, pe de o parte, să provoace un val de ură asupra judecătorilor”îmbuibați”, pe care interesează doar „bănișorii”, cum a afirmat un ziarist de la Hotnews, iar, pe de altă parte, să dezbine judecătorii, se impune demiterea ministrului Raluca Prună, care în fapt este Ministrul „Dezinformării Publice”.

Judecător Lăcrămioara Axinte
Tribunalul Botoşani

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
14 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni   Noutăţi   Servicii      Articole   Jurisprudenţă   Legislaţie      Arii de practică