Secţiuni » Arii de practică » Business » Drept comercial
Drept comercial
ConferinţeCărţiProfesionişti

ICCJ. Rezilierea nelegală a contractului de leasing
11.10.2016 | Cosmina SIMA

Secţiuni: Drept comercial, Jurisprudența ÎCCJ, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Cosmina Sima

Cosmina Sima

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât faptul că, în cazul unui contract de leasing, sancţiunea rezilierii nu determină o desfiinţare propriu-zisă a contractului, ci marchează încetarea prestaţiilor reciproce între părţi şi, constatând că pârâta a reziliat nelegal contractul de leasing, este corect faptul că acesta rămâne în fiinţă. Pe cale de consecință, în mod natural se vor respinge capătul de cerere privind repunere a părţilor în situaţia anterioară şi cel având ca obiect constatarea că recurenta-pârâtă a încălcat dreptul de opţiune al reclamantului. Prin interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 1 alin. (1), coroborat cu art. 2 alin. (1) lit. d) din O.G. nr. 51/1997, privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing, se constată că sumele achitate de către recurentul-reclamant reprezintă contravaloarea folosinţei autoturismului. Toate argumentele invocate de către recurentă, și anume, că rata de leasing nu reprezintă echivalentul chiriei sau al folosinţei bunului, ci cota-parte din valoarea de intrare a bunului şi dobânda de leasing, că şi-a exprimat intenţia de a cumpăra autoturismul încă de la momentul încheierii contractului, că scopul pentru care a fost încheiat contractul (dobândirea dreptului de proprietate asupra bunului), încălcarea de către recurenta-pârâtă a promisiunii de vânzare-cumpărare, nu pot duce la concluzia că hotărârea recurată este lipsită de temei legal sau că este dată cu încălcarea sau aplicarea greşită a legii, ci că ele reprezintă drepturi pe care acesta le poate valorifica. (Decizia nr. 827 din 20 aprilie 2016 pronunţată în recurs de Secţia a a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect despăgubiri)

Cosmina Sima

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti