« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 

ICCJ. Restituirea sumelor remise în baza plății nedatorate
25.10.2016 | Cosmina SIMA

Secţiuni: Drept civil, Jurisprudența ÎCCJ, Selected | Toate secţiunile
JURIDICE - In Law We Trust
Cosmina Sima

Cosmina Sima

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât faptul că, în situația în care creditorul obligației de a primi o sumă de bani primește, în mod intenționat, mai mult decât i se datora, trebuie să restituie suma ca urmare a plății nedatorate și, în plus, va oferi și dobânda aferentă. Astfel, în speţă este vorba despre o plată nedatorată, ce se încadrează pe deplin în prevederile art. 1341 alin. (1) C. civ., aceasta însemnând că reclamanta, care a făcut o plată nedatorată, are dreptul la restituirea sumei ce a fost plătită nedatorat. Faptul că reclamanta a plătit în baza unui contract, dar a plătit mai mult decât datora, nu înseamnă că poate fi vorba despre o obligaţie naturală, ci, pur şi simplu, despre o plată nedatorată, situaţia din speţă încadrându-se pe deplin în prevederile art. 1341 alin. (1) C. civ., neputând fi vorba nici de o liberalitate, aşa cum susţine recurenta pârâtă, sau o gestiune de afaceri, pentru a fi aplicabile dispoziţiile art. 1341 alin. (2) C. civ. De asemenea, sunt aplicabile prevederile alin. (2) al art. 1523 C. civ., Înalta Curte constatând că această încadrare este corectă, mai precis, fiind aplicabile prevederile lit. e) din alin. (2), deoarece fapta pârâtei de a accepta o plată care nu era datorată echivalează cu săvârşirea unei fapte ilicite extracontractuale. Nu în ultimul rând, Curtea reține corectă și aplicarea dispoziţiilor art. 1645 alin. (2) C. civ., întrucât s-a dovedit că pârâta a fost de rea-credinţă atunci când a încasat plata nedatorată, restituirea fiindu-i, deci, imputabilă, astfel încât, în mod legal, ea a fost obligată şi la plata dobânzii legale. ( Decizia nr. 731 din 7 aprilie 2016 pronunţată în recurs de Secţia a a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect plata nedatorată)

Cosmina Sima

 
Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD