Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Câteva prime observații cu privire la modificările, propuse de MJ, la Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii


10 octombrie 2016 | Lăcrămioara AXINTE
Secţiuni: Alegeri CSM, Judecători, Opinii, SELECTED
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice
Lăcrămioara Axinte

Lăcrămioara Axinte

I. Modificarea prin care se propune ca Membrii Consiliului Superior al Magistraturii să nu desfășoare activitate permanentă, deși  CSM este un organ cu activitate permanentă, iar judecătorii și procurorii aleși în CSM să  continue să desfășoare activitatea de judecător, respectiv de procuror sau, după caz, să exercite funcțiile de conducere la instanțe sau parchete, nu cred că are vreo justificare, în afară de aceea de a șubrezi capacitatea membrilor CSM de a-și putea îndeplini corespunzător, cu responsabilitate, atribuțiile ce le revin, dincolo de faptul că membrii aleși vor fi în stare de incompatibilitate, atunci când vor trebui să voteze asupra unor chestiuni privitoare la  instanța sau parchetul la care funcționează.

Prin această modificare, Ministerul Justiției vrea să transforme CSM-ul într-un organism pur decorativ, fără posibilitate efectivă de a analiza și hotărî în cunoștință de cauză, pentru că este fizic imposibil ca un om, fie el și judecător sau procuror, să poată desfășura activitatea obișnuită la instanță sau parchet și să se teleporteze la București, de la sute de km distanță, să desfășoare activitate în comisii și să participe și la ședințele Secției, Plenului, instanței  de disciplină.

II. Este necesară modificarea art. 45 din lege, prin introducerea unui nou alineat, 22, cu următorul cuprins: “În cazul în care sesizarea privește un judecător sau procuror care încă nu a pronunțat o hotărâre sau nu a dat o soluție procedurală  în dosarul de u.p., verificările prealabile, inclusiv cercetarea disciplinară, se suspendă până la desesizarea judecătorului sau procurorului vizat.”

Justificarea acestei modificări este impusă de faptul că verificările prealabile sau cercetarea  judecătorului sau procurorului, cât timp are dosarul pe rol, este de natură să aducă atingere imparțialității, garanție absolut necesară pentru un proces echitabil, dar și să favorizeze alegerea judecătorului sau procurorului, prin formularea unor sesizări împotriva judecătorului sau procurorului neagreat de petent.

III. În ce privește revocarea membrilor CSM, consider că modificările propuse sunt salutare, cu excepția următoarelor:

a) Introducerea ca motiv de revocare  “cazul săvârșirii unor fapte de natură a aduce atingere gravă independenţei şi prestigiului justiţiei” se suprapune oarecum pe textul art. 99 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 303/2004, care prevede că este abatere disciplinară manifestarea  care aduce atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşită în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu, iar aplicarea unei sancțiuni disciplinare figurează deja ca motiv de revocare;

b) Introducerea drept condiție pentru revocare, propunerea adunărilor generale de la nivelul tuturor instanțelor sau parchetelor, o face absolut imposibilă, astfel încât este necesar să rămână condiția actuală, a majorității adunărilor generale.

Judecător Lăcrămioara Axinte
Tribunalul Botoșani

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional
JURIDICE Comunicare
JURIDICE pentru studenti









Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro