Secţiuni » Arii de practică » Business » Insolvenţă
Insolvenţă
DezbateriCărţiProfesionişti

CCR pendinte: posibila neconstituționalitate a unor dispoziții din Legea procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă
10.10.2016 | Mihaela MAZILU-BABEL

Secţiuni: CCR, Drept constitutional, Insolvență
JURIDICE - In Law We Trust

În data de 6 octombrie 2016 s-au constituit două noi dosare (2001D/2016, 2000D/2016) pe rolul Curții Constituționale, urmând să fie analizate împreună dispozițiile articolului 5 alin.1 pct. 23 și ale articolului 48 alin. (7) din Legea nr. 85/2014.

Conform motorului de căutare al Curții Constituționale, acestea sunt primele dosare în care respectivele dispoziții formează împreună obiectul unui control de constituționalitate.

Instanța de trimitere este Curtea de Apel București, care în apel fiind, nu a suspendat nici judecarea cauzei, admițând apelul la termenul ulterior sesizării Curții Constituționale.

Dispozițiile atacate au următorul conținut normativ:

Art. 5 (extras)
Definiții

(1)În înţelesul prezentei legi, termenii şi expresiile au următoarele semnificaţii:
23.creditori indispensabili sunt creditorii chirografari care furnizează servicii, materii prime, materiale sau utilităţi fără de care activitatea debitorului nu se poate desfăşura şi care nu pot fi înlocuiţi de niciun alt furnizor care oferă servicii, materii prime, materiale sau utilităţi de acelaşi fel, în aceleaşi condiţii financiare;

Art. 48
(7)Hotărârea adunării creditorilor poate fi anulată de judecătorul-sindic pentru nelegalitate, la cererea creditorilor care au votat împotriva luării hotărârii respective şi au făcut să se consemneze aceasta în procesul-verbal al adunării, precum şi la cererea creditorilor care au lipsit motivat de la şedinţa adunării creditorilor sau ale căror voturi nu au fost consemnate în procesul-verbal întocmit. Hotărârea, cu excepţia celei prin care a fost desemnat, poate fi atacată, pentru motive de nelegalitate, şi de administratorul judiciar/lichidatorul judiciar.

Dr. Mihaela Mazilu-Babel

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti