CCR pendinte: posibila neconstituționalitate a unor dispoziții din Legea procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă
10 octombrie 2016 | Mihaela MAZILU-BABEL
În data de 6 octombrie 2016 s-au constituit două noi dosare (2001D/2016, 2000D/2016) pe rolul Curții Constituționale, urmând să fie analizate împreună dispozițiile articolului 5 alin.1 pct. 23 și ale articolului 48 alin. (7) din Legea nr. 85/2014.
Conform motorului de căutare al Curții Constituționale, acestea sunt primele dosare în care respectivele dispoziții formează împreună obiectul unui control de constituționalitate.
Instanța de trimitere este Curtea de Apel București, care în apel fiind, nu a suspendat nici judecarea cauzei, admițând apelul la termenul ulterior sesizării Curții Constituționale.
Dispozițiile atacate au următorul conținut normativ:
Art. 5 (extras)
Definiții
(1)În înţelesul prezentei legi, termenii şi expresiile au următoarele semnificaţii:
23.creditori indispensabili sunt creditorii chirografari care furnizează servicii, materii prime, materiale sau utilităţi fără de care activitatea debitorului nu se poate desfăşura şi care nu pot fi înlocuiţi de niciun alt furnizor care oferă servicii, materii prime, materiale sau utilităţi de acelaşi fel, în aceleaşi condiţii financiare;
Art. 48
(7)Hotărârea adunării creditorilor poate fi anulată de judecătorul-sindic pentru nelegalitate, la cererea creditorilor care au votat împotriva luării hotărârii respective şi au făcut să se consemneze aceasta în procesul-verbal al adunării, precum şi la cererea creditorilor care au lipsit motivat de la şedinţa adunării creditorilor sau ale căror voturi nu au fost consemnate în procesul-verbal întocmit. Hotărârea, cu excepţia celei prin care a fost desemnat, poate fi atacată, pentru motive de nelegalitate, şi de administratorul judiciar/lichidatorul judiciar.
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro