Secţiuni » JURIDICE NEXT » Universitaria
Universitaria
GrileDezbateriCărţiStudenţi

Prof. univ. dr. Bogdan Aurescu – Cavaler al Legiunii de Onoare Franceze
10.10.2016 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Comunicare profesională, Selected, UNIVERSITARIA
JURIDICE - In Law We Trust

Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti are deosebita onoare de a anunța că Domnul Profesor Univ. Dr Bogdan Aurescu, din cadrul Departamentului de Drept Public, diplomat de prestigiu, fost ministru al afacerilor externe, actual consilier prezidențial pentru politică externă, a fost distins, de către Preşedintele Franţei, E.S. domnul Francois Hollande, cu Legiunea de Onoare Franceză în grad de Cavaler. Înalta distincţie a fost înmânată de către domnul François Saint-Paul, ambasadorul Franței în România, în cadrul unei ceremonii care a avut loc joi, 6 octombrie, la Reședința Ambasadorului Franței.

Domnule Aurescu, competența și integritatea dumneavoastră, puse în slujba politicii externe a României, sunt unanim recunoscute. Sunteți, fără îndoială, unul dintre observatorii și actorii-cheie ai scenei europene și mondiale”, a declarat ambasadorul Franţei, François Saint-Paul, în motivația de acordare a înaltei distincţii profesorului Aurescu.

Ambasadorul Franţei la Bucureşti a făcut totodată o trecere în revistă a carierei diplomatice a profesorului Aurescu: Agent Guvernamental pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în perioada 2003-2004, apoi, între 2004 şi 2005, Secretar de stat pentru afaceri europene, Agent al României pentru Curtea Internaţională de Justiţie în procesul cu Ucraina privind Delimitarea maritimă în Marea Neagră, finalizat în 2009 prin câştigarea 9.700 de km2 de spaţii maritime, proces calificat de ambasadorul francez ca model de rezolvare pașnică a unei problematici internaționale complexe, urmat de exercitarea, între 2009 şi 2014, până la numirea în poziţia de ministru al afacerilor externe, a funcțiile de Secretar de Stat pentru Afaceri europene, pentru Afaceri globale și pentru Afaceri strategice.

,,Accept această distincţie cu bucurie, ca o recunoaştere binemeritată – nu pentru mine personal, ci pentru eforturile tenace ale tuturor colegilor mei din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al României care au lucrat fără încetare, de-a lungul anilor, pentru ca relațiile dintre Franța și România să devină atât de substanțiale, solide și dinamice cum sunt astăzi (…). Am încercat să fac tot ceea ce am putut, în toate funcţiile pe care le-am ocupat, pentru a stimula dezvoltarea acestei relații esenţiale pentru România și – îndrăznesc să spun – și pentru Franța. (…).

România și Franța împărtășesc viziunea unei Uniuni Europene consolidate, mai flexibilă, mai coerentă și pragmatică în acțiunile sale, mai apropiată de cetățenii săi, mai credibilă în interior, dar și în exterior. O Uniune care este un actor global redutabil, o Uniune mai sigură. Pentru a transforma această viziune în realitate trebuie ca Franța și România să lucreze împreună.’’, a evidenţiat, în discursul de acceptare a înaltei distincţii, profesorul Bogdan Aurescu.

Diplomat de carieră din 1996, având rang de ambasador, Bogdan Aurescu este profesor universitar în cadrul Departamentului de Drept Public al Facultăţii de Drept – Universitatea din Bucureşti (unde predă Drept Internaţional Public, Organizaţii şi Relaţii Internaţionale, Jurisdicţii Internaţionale, Dreptul Internaţional al Protecţiei Minorităţilor). A debutat în activitatea didactică în anul 1998, fiind asistent universitar în perioada 2002-2004, lector universitar între 2004 şi 2012, conferenţiar universitar între 2012 şi 2015 şi profesor universitar din 2015. Este doctor în ştiinţe juridice, specializarea drept, cu calificativul „foarte bine” şi distincţia « Summa cum laude », cu teza „Conceptul de suveranitate şi supremaţia dreptului internaţional” (2003). A finalizat programul de cercetare post-doctorală cu calificativul „excelent” în domeniile Dreptul Internaţional al Protecţiei Minorităţilor, Drept Internaţional Umanitar, Dreptul Refugiaţilor şi Drept Penal, cu tema „Evoluţii în relaţia dintre stat şi individ în domeniul dreptului internaţional al protecţiei minorităţilor şi al protecţiei internaţionale a persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale” (2011).

Conducerea Facultății de Drept a Universității din București îl felicită pe Domnul Profesor Univ. Dr. Bogdan Aurescu pentru această înaltă distincție și îi mulțumește și pe această cale pentru bogata sa activitate profesională exercitată inclusiv în sprijinul Facultății de Drept.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti