« Secţiuni « Articole « RNSJOpiniiPovestim cărţi
Opinii

Putem discuta despre moștenire vacantă în lipsa parțială a moștenitorilor legali sau testamentari?
11.10.2016 | Andreea Claudia PĂUN

Secţiuni: Articole, Drept civil, Opinii | Toate secţiunile
JURIDICE - In Law We Trust
Andreea-Claudia Agapie

Andreea-Claudia Agapie

Ratio: Având ca punct de plecare prevederile Noului Cod Civil, în mod explicit, art. 963 alin. (3) NCC, în lipsa moștenitorilor legali sau testamentari, patrimoniul defunctului se transmite comunei, orașului sau, după caz, municipiului în a cărui rază teritorială se aflau bunurile la data deschiderii moștenirii.[1]

Quaestio: Se poate discuta despre existența unei moșteniri vacante în lipsa parțială a moștenitorilor legali sau testamentari?

Cu referire la moștenirile vacante, prin interpretarea NCC, în speță a art. 553 alin. (2), acestea se constată prin certificat de vacanță succesorală și intră în domeniul privat al comunei, orașului sau municipiului, fără înscriere în cartea funciară[2]. Totodată, interpretarea textuală califică moștenirea drept vacantă prin excluderea moștenitorilor legali sau testamentari. Ne referim astfel la lipsă totală a moștenitorilor legali sau testamentari, însă ce se va întâmpla în situația lipsei parțiale a acestora?

Făcând trimitere la vechea reglementare, anume la art. 680 C.Civ, în literatura juridică s-a arătat că acesta este necorespunzător, moștenirea fiind vacantă nu numai atunci când lipsesc total moștenitorii legali și cei testamentari, ci și atunci când lipsa lor este doar parțială. Sunt date ca exemplu mai multe situații posibile, cum este aceea în care nu există moștenitori legali, iar defunctul a instituit prin testament unul sau mai mulți legatari cu titlu particular, care nu pot primi decât bunurile determinate ce fac obiectul legatelor, așa că statul va culege restul moștenirii. Mai mult, este posibil ca moștenirea să fie vacantă în parte chiar și atunci când există moștenitori legali rezervatari, care au fost exheredați și care astfel nu pot culege decât cota corespunzătoare rezervei lor.[3]

Cu titlu de concluzie, interpretând prevederile legale, doctrina a reliefat faptul că moștenirea este vacantă și în lipsa parțială a moștenitorilor legali sau testamentari, în situații precum cele enunțate anterior.


[1] În conformitate cu prevederile Noului Cod Civil, art. 963 alin. (3).
[2] Ibidem, art. 553 alin. (2).
[3] Fl.A. Baias, E.Chelaru, R. Constantinovici, I. Macovei, Noul Cod Civil, Comentariu pe articole, Editura C.H.Beck, București, 2014, p. 603.


Andreea-Claudia Agapie

 
Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD