Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilCyberlaw
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Insolvenţă
DezbateriCărţiProfesionişti
PIPEREA & ASOCIATII
 
Print Friendly, PDF & Email

Legea nr. 151/2015 privind procedura insolvenței persoanelor fizice poate intra în vigoare la 31 octombrie 2016
13.10.2016 | Andrea GRIGORAȘ, Gabriela ILIE


Andrea Grigoraș

Andrea Grigoraș

Gabriela Ilie

Gabriela Ilie

Deși prin proiectul de lege aprobat de Camera Deputaților termenul a fost devansat la 31 octombrie 2016 de la data anunțată anterior, 31 decembrie 2016, în prezent nu există cadrul administrativ și juridic imperios necesar în vederea implementării unei asemenea legi.

Stadiul măsurilor de implementare

Nicio măsură de implementare a Legii nu este în prezent finalizată, astfel:

Lipsa normelor de aplicare a Legii, astfel cum prevede art. 92 (2) din Lege. Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a finalizat elaborarea proiectului de hotărâre a Guvernului pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii, acesta fiind supus consultării publice în luna martie a acestui an. În momentul de față, normele de punere în aplicare nu se află în vigoare, așteptând aprobarea Guvernului.

Nu au fost constituite comisiile de insolvență la nivel central și teritorial cu atribuții de control si supraveghere a in procedura. În ceea ce privește constituirea comisiilor de insolvență, potrivit Hotărârii de Guvern nr. 11/2016, publicată în Monitorul Oficial nr. 50 din 22 ianuarie 2016, comisia de insolvență la nivel central se va înființa în maximum 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial a hotărârii. Cu toate acestea, până la această dată comisiile nu au fost înființate.

Nu s-a publicat o lista a administratorilor procedurii şi lichidatorilor. Sub acest aspect, I.N.P.P.A a pornit în iunie 2015 o inițiativă pentru elaborarea în colaborare cu specialişti în domeniu şi cu celelalte corpuri profesionale implicate în procedură, a programei de formare profesională continuă în domeniul procedurii insolvenţei persoanei fizice, precum și pentru organizarea cursurilor de pregătire profesională în domeniul procedurii insolvenţei persoanei fizice şi în alte domenii cu relevanţă pentru administrarea procedurilor de insolvenţă.

În contextul absenței unor norme metodologice în vigoare care să stabilească regulile și procedurile aplicabile procedurii insolvenței persoanelor fizice, precum și al întârzierii pașilor de implementare stabiliți, procedura este imposibil de aplicat, fiind de așteptat să existe numeroase probleme în practică odată cu intrarea în vigoare a Legii.

Andrea Grigoraș
Managing Associate REFF & ASOCIAȚII

Gabriela Ilie
Avocat Senior REFF & ASOCIAȚII

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate