Secţiuni » Arii de practică » Business » Insolvenţă
Insolvenţă
DezbateriCărţiProfesionişti

Legea nr. 151/2015 privind procedura insolvenței persoanelor fizice poate intra în vigoare la 31 octombrie 2016


13 octombrie 2016 | Andrea GRIGORAȘ, Gabriela ILIE

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Andrea Grigoraș

Andrea Grigoraș

Gabriela Ilie

Gabriela Ilie

Deși prin proiectul de lege aprobat de Camera Deputaților termenul a fost devansat la 31 octombrie 2016 de la data anunțată anterior, 31 decembrie 2016, în prezent nu există cadrul administrativ și juridic imperios necesar în vederea implementării unei asemenea legi.

Stadiul măsurilor de implementare

Nicio măsură de implementare a Legii nu este în prezent finalizată, astfel:

Lipsa normelor de aplicare a Legii, astfel cum prevede art. 92 (2) din Lege. Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a finalizat elaborarea proiectului de hotărâre a Guvernului pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii, acesta fiind supus consultării publice în luna martie a acestui an. În momentul de față, normele de punere în aplicare nu se află în vigoare, așteptând aprobarea Guvernului.

Nu au fost constituite comisiile de insolvență la nivel central și teritorial cu atribuții de control si supraveghere a in procedura. În ceea ce privește constituirea comisiilor de insolvență, potrivit Hotărârii de Guvern nr. 11/2016, publicată în Monitorul Oficial nr. 50 din 22 ianuarie 2016, comisia de insolvență la nivel central se va înființa în maximum 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial a hotărârii. Cu toate acestea, până la această dată comisiile nu au fost înființate.

Nu s-a publicat o lista a administratorilor procedurii şi lichidatorilor. Sub acest aspect, I.N.P.P.A a pornit în iunie 2015 o inițiativă pentru elaborarea în colaborare cu specialişti în domeniu şi cu celelalte corpuri profesionale implicate în procedură, a programei de formare profesională continuă în domeniul procedurii insolvenţei persoanei fizice, precum și pentru organizarea cursurilor de pregătire profesională în domeniul procedurii insolvenţei persoanei fizice şi în alte domenii cu relevanţă pentru administrarea procedurilor de insolvenţă.

În contextul absenței unor norme metodologice în vigoare care să stabilească regulile și procedurile aplicabile procedurii insolvenței persoanelor fizice, precum și al întârzierii pașilor de implementare stabiliți, procedura este imposibil de aplicat, fiind de așteptat să existe numeroase probleme în practică odată cu intrarea în vigoare a Legii.

Andrea Grigoraș
Managing Associate REFF & ASOCIAȚII

Gabriela Ilie
Avocat Senior REFF & ASOCIAȚII

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii