Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Decizia de concediere poate fi revocată până la momentul comunicării acesteia către salariat, a decis Înalta Curte de Casație și Justiție
14.10.2016 | Andrea GRIGORAȘ, Gabriela ILIE

Secţiuni: Articole, Dreptul muncii, Jurisprudența ÎCCJ, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Andrea Grigoraș

Andrea Grigoraș

Gabriela Ilie

Gabriela Ilie

Sesizarea Înaltei Curți de Casație și Justiție a vizat următoarele problemele de drept, respectiv: (i) compatibilitatea dispozițiilor art. 1324-1326 din Codul Civil referitoare la actele unilaterale cu specificul raporturilor de muncă, (ii) în cazul unui răspuns afirmativ la întrebarea de la pct. (i), determinarea momentului până la care poate fi revocată decizia de concediere; (iii) stabilirea condițiilor de valabilitate a deciziei de revocare.

Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție nr. 18/2016 s-a întemeiat pe următoarele argumente:

– Deciziei de concediere (ca act unilateral de dreptul muncii) îi sunt aplicabile normele de drept civil în materia efectelor actelor juridice unilaterale, deoarece, neexistând norme speciale derogatorii de la dreptul comun în cuprinsul Codului Muncii cu privire la actele unilaterale, acestea se vor completa cu dispozițiile Codului Civil;

– Principiul irevocabilității, ce guvernează efectele actelor juridice civile, se aplică în completarea dispozițiilor Codului Muncii, devenind astfel incident și în privința deciziei de concediere, cu începere de la data comunicării sale către salariat (art. 278 din Codul Muncii trimițând la dispozițiile legislației civile în materia actelor juridice unilaterale);

– Angajatorul va putea revoca decizia de concediere numai până la momentul comunicării sale către salariatul în cauză;

– În legislația muncii nu exista o normă specială care să confere deciziei de concediere caracter irevocabil de la data emiterii acesteia.

Consecințe ale Deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție nr. 18/2016

Decizia nr. 18/2016 a pus capăt controverselor existente în practica instanțelor cu privire la posibilitatea angajatorului de a revoca decizia de concediere, stabilind compatibilitatea dispozițiilor Codului Civil în materia actelor unilaterale cu specificul raporturilor de muncă.

Prin urmare, în cazul în care angajatorii, ulterior emiterii deciziei de concediere, intenționează să mențină raporturile de muncă cu salariatul respectiv, recomandăm următoarele, în funcție de momentul în care este luată decizia menținerii raporturilor de muncă:

– Revocarea deciziei de concediere printr-o decizie care să îmbrace forma scrisă, în cazul în care decizia continuării raporturilor de muncă intervine înainte de comunicarea deciziei de concediere. Decizia de revocare, fiind la rândul său un act unilateral, trebuie comunicată salariatului.

– Încheierea unui nou contract individual de muncă cu respectivul salariat, în cazul în care decizia continuării raporturilor de muncă intervine după comunicarea deciziei de concediere. Este important de subliniat că, în această situație, se impune îndeplinirea tuturor formalităților necesare încheierii unui nou contract individual de muncă.

Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție este definitivă și obligatorie pentru toate instanțele din țară de la data publicării sale în Monitorul Oficial, respectiv 30 septembrie 2016.

Avocat Andrea Grigoraș
Managing Associate REFF & ASOCIAȚII

Avocat Gabriela Ilie
Avocat Senior REFF & ASOCIAȚII

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti