Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

PICCJ a încheiat un protocol de cooperare cu CNSAS
12.10.2016 | Georgiana-Camelia LUCIU

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a încheiat marți, 11 octombrie 2016, un protocol de cooperare cu Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii privind punerea la dispoziţie a informaţiilor necesare pentru soluţionarea unor cauze, documentul fiind semnat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, domnul Augustin Lazăr, și de către președintele Consiliului Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii, domnul Dragoş Petrescu.

În virtutea acestui protocol, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va putea solicita Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii documente şi informaţii provenind din arhiva fostei Securităţi cu privire la acţiunile represive sistematice, desfăşurate prin încălcarea drepturilor fundamentale ale omului şi a drepturilor civile de către organele de represiune în timpul regimului comunist, în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, cu participarea directă a angajaţilor Securităţii şi Ministerului de Interne, acţiuni îndreptate împotriva cetăţenilor români care au săvârşit fapte sau au exprimat opinii considerate ostile statului comunist.

De asemenea, Ministerul Public va avea acces la ordine, directive, norme de lucru interne sau alte documente similare prin care a fost reglementată activitatea Securităţii Statului şi a unor instituţii din compunerea Ministerului de Interne sau a aparatului represiv comunist, relevante pentru stabilirea competenţelor şi responsabilităţilor care revin participanţilor la evenimentele din decembrie 1989.

Protocolul de cooperare mai vizează şi documentele cu privire la supravegherea informativă a populaţiei, la finele anilor ’80, precum şi relaţia cu Securitatea a persoanelor (civili sau gradaţi) care au participat în mod direct la desfăşurarea evenimentelor din decembrie 1989.

Necesitatea semnării acestui document este justificată de complexitatea deosebită a cauzelor care formează obiectul dosarelor penale privind încălcarea drepturilor omului în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989 şi cele privind faptele săvârşite în timpul Revoluţiei din decembrie 1989, cauze aflate în curs de soluţionare şi în care s-a dispus începerea urmăririi penale pentru infracţiuni contra umanităţii.

În temeiul legii, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii deţine şi gestionează documente privind modul de organizare şi funcţionare a Securităţii şi Ministerului de Interne, precum şi alte informaţii relevante pentru finalizarea cercetărilor iniţiate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în cele două cauze sus-menţionate.

:: sursa: www.mpublic.ro

Georgiana-Camelia Luciu

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti