Horațius Dumbravă: „(…) ceea ce a spus ministrul Raluca Prună (…) nu a spus-o explicit”
13 octombrie 2016 | JURIDICE.ro

Luni, 10 octombrie 2016, jud. Horațius Dumbravă, membru CSM, a dat explicații în privința declarațiilor mincinoase făcute de Raluca Prună, ministrul Justiției, la CEDO, referitoare la alocarea sumelor pentru construirea a șapte penitenciare, potrivit agerpres.ro.
Jud. Horațius Dumbravă, membru CSM: „Înțelesul la ceea ce a spus ministrul Raluca Prună a fost următorul: Guvernul României, în special cel anterior, dar în general, face proiecte frumoase, pe hârtie, dar ele nu sunt concretizate printr-o acoperire bugetară. Din acest motiv, infrastructura instanțelor, ăsta este subtextul, nu a putut să meargă mai departe. Nu a spus-o explicit, dar asta a rezultat din întrebarea mea, pentru că degeaba erau pe hârtie bani, dacă sumele nu erau efectiv alocate în bugetul pe 2016. Și la fel s-a întâmplat și cu penitenciarele, motiv pentru care, sigur, termenul nefericit e ‘minciună’. A spus o chestiune nereală la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, adică o chestiune pe care nu o putea realiza. (…) S-a dus cu această promisiune a celuilalt Guvern la CEDO și de fapt nu erau bani alocați în buget, ăsta a fost subtextul.”
Joi, 6 octombrie 2016, Raluca Prună, ministrul Justiției, a declarat, în cadrul ședinței CSM, că a mințit la CEDO în legătură cu fondul alocat pentru cele 7 penitenciare: „Știți cum e, domnule judecător, ca la penitenciare, unde eu m-am dus și am mințit la CEDO — și spun bine mințit la CEDO — că eu am crezut că dacă mi se dă o hârtie sub semnătura cuiva din statul român… Deci, eu am mințit acolo spunând că noi am asigurat buget pentru șapte penitenciare a câte 150 de milioane pentru fiecare penitenciar, ergo aproape un miliard de euro, dar astea erau niște bune intenții, pentru că în realitate în buget noi nu aveam acești bani.”
Jud. Dana Gîrbovan, președintele Uniunii Naționale a Judecătorilor din România, a comentat pe rețeaua de socializare Facebook, în urma declarațiilor făcute de Raluca Prună: „Este șocantă declarația, prin consecințele pe care le implică, și va avea impact asupra relațiilor cu celelalte state UE. Problema trebuie clarificată și nu trebuie să rămână la nivelul unui titlu senzațional și trecător de presă, pentru că prezintă importanță din mai multe perspective. Acționând în acest mod, statul arată că nu are nicio dorință să soluționeze problema din penitenciare, singura sa preocupare fiind aceea de a ține ascunsă această situație. Această cooperare se bazează pe premiza că fiecare stat membru are încredere în sistemele de justiție ale celorlalte state membre, iar această încredere depinde de o serie de parametri, care includ mecanismele de protecție a drepturilor fundamentale. În definirea acestora, jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului reprezintă un pilon important, făcându-se numeroase referiri la aceasta atât în fundamentarea actelor normative europene, cât și în deciziile Curții de Justiție a Uniunii Europene. Este imperativ să se demareze urgent o anchetă, vinovații să fie sancționați și consecințele „minciunii” spuse de ministrul Justiției să fie remediate.”