Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Horațius Dumbravă: „(…) ceea ce a spus ministrul Raluca Prună (…) nu a spus-o explicit”


13 octombrie 2016 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Content, Drept penal, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Luni, 10 octombrie 2016, jud. Horațius Dumbravă, membru CSM, a dat explicații în privința declarațiilor mincinoase făcute de Raluca Prună, ministrul Justiției, la CEDO, referitoare la alocarea sumelor pentru construirea a șapte penitenciare, potrivit agerpres.ro.

Jud. Horațius Dumbravă, membru CSM: „Înțelesul la ceea ce a spus ministrul Raluca Prună a fost următorul: Guvernul României, în special cel anterior, dar în general, face proiecte frumoase, pe hârtie, dar ele nu sunt concretizate printr-o acoperire bugetară. Din acest motiv, infrastructura instanțelor, ăsta este subtextul, nu a putut să meargă mai departe. Nu a spus-o explicit, dar asta a rezultat din întrebarea mea, pentru că degeaba erau pe hârtie bani, dacă sumele nu erau efectiv alocate în bugetul pe 2016. Și la fel s-a întâmplat și cu penitenciarele, motiv pentru care, sigur, termenul nefericit e ‘minciună’. A spus o chestiune nereală la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, adică o chestiune pe care nu o putea realiza. (…) S-a dus cu această promisiune a celuilalt Guvern la CEDO și de fapt nu erau bani alocați în buget, ăsta a fost subtextul.

Joi, 6 octombrie 2016, Raluca Prună, ministrul Justiției, a declarat, în cadrul ședinței CSM, că a mințit la CEDO în legătură cu fondul alocat pentru cele 7 penitenciare: „Știți cum e, domnule judecător, ca la penitenciare, unde eu m-am dus și am mințit la CEDO — și spun bine mințit la CEDO — că eu am crezut că dacă mi se dă o hârtie sub semnătura cuiva din statul român… Deci, eu am mințit acolo spunând că noi am asigurat buget pentru șapte penitenciare a câte 150 de milioane pentru fiecare penitenciar, ergo aproape un miliard de euro, dar astea erau niște bune intenții, pentru că în realitate în buget noi nu aveam acești bani.”

Jud. Dana Gîrbovan, președintele Uniunii Naționale a Judecătorilor din România, a comentat pe rețeaua de socializare Facebook, în urma declarațiilor făcute de Raluca Prună: „Este șocantă declarația, prin consecințele pe care le implică, și va avea impact asupra relațiilor cu celelalte state UE. Problema trebuie clarificată și nu trebuie să rămână la nivelul unui titlu senzațional și trecător de presă, pentru că prezintă importanță din mai multe perspective. Acționând în acest mod, statul arată că nu are nicio dorință să soluționeze problema din penitenciare, singura sa preocupare fiind aceea de a ține ascunsă această situație. Această cooperare se bazează pe premiza că fiecare stat membru are încredere în sistemele de justiție ale celorlalte state membre, iar această încredere depinde de o serie de parametri, care includ mecanismele de protecție a drepturilor fundamentale. În definirea acestora, jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului reprezintă un pilon important, făcându-se numeroase referiri la aceasta atât în fundamentarea actelor normative europene, cât și în deciziile Curții de Justiție a Uniunii Europene. Este imperativ să se demareze urgent o anchetă, vinovații să fie sancționați și consecințele „minciunii” spuse de ministrul Justiției să fie remediate.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro