Secţiuni » JURIDICE NEXT » Universitaria
Universitaria
GrileDezbateriCărţiStudenţi

Veste bună de la juriști: BREXIT-ul nu afectează procedura de recunoaștere a diplomelor pentru studenții din străinătate
13.10.2016 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, UNIVERSITARIA
JURIDICE - In Law We Trust

Marți, 11 octombrie 2016, Casa de avocatură Cunescu, Balaciu și Asociații a transmis un punct de vedere cu privire la procedura de recunoaștere a diplomelor studenților din străinătate, după momentul BREXIT, considerând că recunoașterea diplomelor nu va fi afectată de BREXIT, potrivit unui comunicat al Casei de avocatură Cunescu, Balaciu și Asociații.

De la momentul anunțării BREXIT-ului, românii care au studiat sau care doresc să se înscrie la universități în Marea Britanie au început să-și pună întrebări legate de impactul pe care acest eveniment îl va avea asupra educației lor. “Din datele oficiale reiese că în prezent sunt peste 8000 de studenți români în Marea Britanie și 2000 pleacă în fiecare an. Din punct de vedere al burselor și al procedurilor de acceptare la studii, universitățile britanie au anunțat că până în 2017 lucrurile vor rămâne neschimbate, însă rămân incerte pe termen lung. Pe de altă parte singura certitudine este faptul că cei care au studiat sau care vor studia în Marea Britanie își vor putea echivala la fel de ușor studiile atât în România, cât și în spațiul european. În țara noastră procedura de echivalare se subscrie și Ordinului nr. 5269/2015 care precizează că se echivalează automat nu doar studiile efectuate în țări din Uniunea Europeană, ci și din alte state, cu condiția ca aceste studii să fie la universități internaționale de prestigiu. Statul român recunoaște 53 de universități din Marea Britanie, ca fiind «de prestigiu»”, precizează Dinu Petre, partener Cunescu, Balaciu și Asociații.

Conform prevederilor Ordinului nr. 5269/2015, nu doar efectuarea studiilor în tări care fac parte din Uniunea Europeană implică o procedură mai facilă în vederea recunoașterii/ echivalării studiilor, și anume, recunoașterea automată , ci beneficiază de același tratament și cei care au efectuat studiile în tări care fac parte din Spațiul Economic European, din Confederația Elvețiană, cât și în state terțe, însă doar dacă au studiat la universitățile de prestigiu ce sunt prevăzute prin lege.

Astfel, în cazul în care actele de studii au fost obținute în statele menționate mai sus, în vederea recunoașterii/ echivalării acestora se va aplica procedura recunoașterii automate.

“Recunoașterea automată este o procedură simplificată, deoarece în acest caz dosarele nu mai sunt supuse analizei obişnuite, ci sunt verificate doar anumite condiții de bază, adică condiţiile de acces, statutul instituţiei de învăţământ superior emitente, nivelul diplomei și domeniul de studiu, profilul sau specializarea”, menționează Dinu Petre.

Cu diploma din UK poți profesa în România
De asemenea, procedura generală de recunoaștere este aplicabilă și în vederea obţinerii dreptului de liberă practică pentru exercitarea unei profesii reglementate în România, indiferent dacă actele s-au oținut în statele membre ale Uniunii Europene, ale Spaţiului Economic European şi în Confederaţia Elveţiană sau în state terțe.
“Având în vedere că Marea Britanie este membră a Spațiului Economic European și că lista universităților de prestigiu stabilită prin lege cuprinde 53 de instituții din această țară, putem concluziona că ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană nu va afecta cetățenii români care au efectuat studiile universitare în această țară, deoarece aceștia trebuie să parcurgă aceeași procedură pentru a le fi recunoscute studiile ca și atunci când Marea Britanie făcea parte din Uniunea Europeană”, concluzionează Dinu Petre.
Despre Cunescu, Balaciu și Asociații
CBA reprezintă în România zona de legal a rețelei internaționale de consultanță NEXIA International, făcând parte și din rețeaua specializata a firmelor de avocati ADVOC International.

Cunescu, Balaciu şi Asociaţii a fost înfiinţată în anul 1996 de Constantin Cunescu şi Alina Anca Balaciu, fiind una dintre primele case de avocatură de business din Bucureşti. Anul acesta sărbătorește 20 ani de activitate.
Principalele domenii de activitate ale societăţii de avocatură se regăsesc în asistenţa juridică în proiecte mari de investiţii şi infrastructură, în asistenţă pentru proceduri de fuziuni şi achiziţii, precum şi în domeniul internetului şi al comerţului electronic. Specialiştii de la Cunescu, Balaciu şi Asociaţii acoperă cu soluţii eficiente speţe privind proprietatea industrială şi drepturile de autor, construcţiile, relaţiile de muncă, viaţa societăţilor comerciale dar și exproprieri și retrocedări. 

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti