Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA solicită sesizarea Camerei Deputaților pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de un fost ministru al Turismului
13.10.2016 | Georgiana-Camelia LUCIU

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 1210/VIII/3 din 22 septembrie 2016, privind plata unor servicii prestate în campania electorală din anul 2009 din bani despre care există suspiciunea că au provenit din săvârșirea unor infracțiuni, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:

În conformitate cu prevederile legale și constituționale, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție a transmis procurorului general al PICCJ referatul cauzei, în vederea sesizării Camerei Deputaților pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de U. E. G., deputat în Parlamentul României, la data faptelor ministru al Turismului, pentru două infracțiuni de instigare la luare de mită, care ar fi fost săvârșite în exercitarea funcției ministeriale.

Cauza are ca obiect fapte prin care, pe parcursul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din anul 2009, au fost colectate sume de bani provenite din infracțiuni, care au fost folosite ulterior pentru plata unor servicii prestate în campania electorală.
Anterior, în cursul lunii septembrie 2016, procurorii au dispus efectuarea urmăririi penale față de mai multe persoane, printre care N. A. (la data faptei secretarul general al Ministerului Turismului) și T. V. (la data faptei președintele Consiliului județean Tulcea) pentru luare de mită, precum și față de U. E. G. pentru săvârșirea a cinci infracțiuni de spălare de bani.
În urma probelor administrate ulterior au fost obținute probe noi cu privire la săvârșirea, de către U. E. G., a două infracțiuni de instigare la luare de mită, pentru care se impune extinderea urmăririi penale.
Pe baza probelor respective a rezultat că U. E. G. i-a determinat pe N. A., secretarul general al Ministerului Turismului, precum și pe T. V., președintele Consiliului județean Tulcea (instituție care primea finanțare și de la Ministerul Turismului pe diferite proiecte), să ceară reprezentanților unor societăți comerciale care aveau contracte cu cele două instituții să achite contravaloarea unor servicii de publicitate furnizate în cadrul campaniei electorale.
Plata s-a realizat în baza unor contracte fictive, iar legătura dintre persoanele care obțineau fondurile infracționale și prestatorii de servicii a fost realizată de către U. E. G.
Totodată, U. E. G. coordona persoanele care au acționat ca intermediari pentru transferurile bancare realizate, astfel încât banii obținuți pe cale nelegală să ajungă la societățile care prestau servicii legate de campanie.
Având în vedere că, în perioada săvârșirii faptelor U. E. G. avea calitatea de ministru al Turismului, calitate în care îl avea în directă subordine pe N. A. și coopera cu T. V., infracțiunile de instigare la luare de mită reținute în sarcina acesteia au fost săvârșite în exercitarea funcției, astfel încât, pentru a se dispune efectuarea în continuare a urmăririi penale pentru aceste fapte este necesară încuviințarea Camerei Deputaților.

Cererii transmise i-au fost atașate referatul întocmit de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, precum și un număr de 13 volume cuprinzând copii ale dosarului de urmărire penală.

În prezenta cauză inculpații N. A., T. V., W. I. S, B. I., F. G. M. sunt cercetați sub control judiciar, aceeași măsură fiind dispusă și față de U. E. G. în legătură cu cele cinci infracțiuni de spălare de bani (vezi comunicat comunicatul nr. 1210/VIII/322 din septembrie 2016).

Prezenta cerere de efectuare a urmăririi penale intră sub incidența art. 305 alin 4 din Codul de procedură penală, prin urmare, persoana față de care s-a solicitat sesizarea Camerei Deputaților pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale beneficiază de prezumția de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia Luciu

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti