Secţiuni » Articole » Opinii
Opinii
Condiţii de publicare
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
Opinii SELECTED

Va veni ziua când clasamentul va fi rămas în urmă! …

17 octombrie 2016 | Ana-Maria PUIU

In aceasta perioada este in desfasurare Examenul de capacitate al judecatorilor stagiari si al procurorilor stagiari la Bucuresti (1 iulie – 3 noiembrie 2016).

Cunosc cel putin trei tineri judecatori stagiari care in urma probelor scrise au obtinut note ce, din pacate, nu reflecta valoarea profesionala a acestora. Am avut deosebita ocazie de a ma implini profesional, spiritual, uman prin intalnirea cu acestia in cadrul practicii pe care au realizat-o in instanta, in calitate de auditori de justitie, in anul II la Institutul National al Magistraturii.

Fiindu-le alaturi acestor fosti auditori ce mi-au trecut pragul biroului, am putut sa intuiesc emotiile pe care trebuie sa le traiasca. Asa se face ca zilele acestea am reflectat putin asupra amprentelor pe care le lasa/le poate lasa un clasament in viata noastra.

Las altora analiza subiectelor, a modalitatii de examinare, pe parcursul Institutului, la finalul acestuia si in cadrul examenului de capacitate. Acestea sunt un dat. Reprezinta manifestari ale unui sistem.

Am inteles de ceva vreme ca e mai satisfacator sa cresti OAMENI, sa te bucuri de ei, sa ii incurajezi sa infloreasca, decat sa te lupti cu un sistem. Sistemul e creat de oameni, din oameni si ar trebui sa functioneze pentru OAMENI.

Asadar, ce le poti spune unor suflete, la inceput de drum profesional, atunci cand, in ciuda calitatii umane si profesionale deosebite, le este dat sa traiasca o dezamagire profunda?

Ramai un moment tu insuti descumpanit. Intelegi ca acesti oameni studiosi, seriosi si-au pus mari sperante in rezultatele acestui examen. Intelegi ca aceasta evaluare nu este un simplu examen. Pentru multi, rezultatele acestei etape au efecte nu doar asupra examinatilor, ci si asupra familiei acestora. Incepi sa simti in aceasta lumina ca acesti oameni trebuie sa traiasca o mare dezamagire, frustrare, tristete, amaraciune, dezorientare, indoiala. Te induioseaza acest evantai de emotii intunecate. Te gandesti apoi ca sistemul risca sa se consolideze primind noi membri dezamagiti si descurajati. Te ingrozeste acest gand. Si te gandesti cum ai putea sa ghidezi acesti pui de oameni.

Arbitraj comercial

Servicii JURIDICE.ro

Evenimente juridice

Asa mi-am amintit de propria istorie si m-am convins sa le scriu. Atat celor tristi, cat si fericitilor acestor zile:

VA VENI ZIUA CAND CLASAMENTUL VA FI RAMAS IN URMA! …

Iar ziua aceea va fi prima din cariera voastra de judecatori definitivi. Si va fi si a doua. Si va fi si a treia. Si va fi… Eu as putea sa va vorbesc doar despre primele 3.200 de zile de judecator definitiv.

O vreme m-am lasat si eu ghidata de clasamente. Am terminat anul I al Institutului National al Magistraturii pe a 8-a pozitie. Orgoliul imi spunea ca voi avea sa ma lupt doar cu primii sapte. Acum, ma amuza teribil aceasta inocenta. Ma inselasem. Al doilea an l-am terminat pe a 17-a pozitie. Dar nici atunci nu imi invatasem lectia. M-am raportat in continuare la clasamente, gandidu-ma cu naivitate doar la cei 16 dinaintea mea, pentru ca la examenul de definitivat sa ma situez in jurul pozitiei 35, 36. Nu mai retin exact. Nici atunci nu am inteles ca viata e dincolo de un tabel. Abia mai apoi am avut norocul sa incep sa pricep ca sunt mai mult decat un rand intr-un tabel, un nume intr-un sistem.

Asa ca, dragii mei,

VA VENI ZIUA CAND CLASAMENTUL VA FI RAMAS IN URMA! …

Ce veti pune in loc? Aceasta e intrebarea. Aceasta e marea miza. Care va mai fi atunci motivatia muncii voastre? Vor fi 25 de ani, a cate cel putin 365 de zile in care nu va va mai felicita nimeni. Pentru cine va pregatiti sa depuneti efortul pe care il presupune orice munca intelectuala?

Suflete minunate, inca putin atinse de nedreptatile lumii acesteia, va doresc din tot sufletul sa intelegeti ca sunteti mult mai mult:
– decat o nota la o evaluare dintr-o zi a vietii voastre,
– decat o pozitie intr-un clasament (fie ca sunteti la inceputul listei, fie ca sunteti la … inceputul listei),
– decat un nume intr-un tabel,
– decat un (re)nume intr-un sistem,
– decat un nume laudat in tara sau in strainatate.

Sunteti in primul rand OAMENI. Dati glas unde veti merge umanitatii din voi.

Sunteti fiinte prin care curge viata. Pretuiti viata, in toate formele ei.

Sunteti fiinte spirituale. Hraniti si aceasta latura a voastra. In pregatirea de grup, sistematizata, s-a pus, in mod inevitabil, accentul pe dezvoltarea voastra intelectuala. Ca oameni maturi, trebuie sa fiti increzatori in valoarea voastra intelectuala. V-a tot fost evaluata si confirmata pana acum. In plus, pentru ceva timp e posibil ca acest examen sa fie ultimul care va puncteaza intelectual.

DIN PRIMA ZI CAND CLASAMENTUL VA FI RAMAS IN URMA va trebui ca fiecare in parte sa identifice o valoare, un sens al efortului pe care il presupune aceasta profesie. Altfel, daca nu va veti fi gasit din timp o valoare cu care sa inlocuiti clasamentul, un sens pentru care sa fiti fiecare in coltul vostru un Domnul Trandafir, o Doamna Judecator cu Pantofii Albastri, un Simplu Om care sa sfinteasca locul pe care paseste, va va fi foarte greu sa duceti in spate cei 25 de ani de cariera de magistratura sau orice alta profesie pe care veti fi ales-o.

Nu lasati teama omului mediocru de ratare sa va stirbeasca din deplinatatea fiintei voastre. Sunteti mai mult decat va puteti inchipui.

Judecător Ana-Maria Puiu
Judecătoria sectorului 5

Citeşte mai mult despre , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership