ICCJ. Regimul juridic al bunurilor în cazul gestiunii delegate


26 octombrie 2016 | Cosmina SIMA

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Jurisprudență ÎCCJ curentă, SELECTED, Varia (alte arii de practica)
Cosmina Sima

Cosmina Sima

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât faptul că, în situația în care a fost încheiat un contract de concesiune pentru utilizarea anumitor bunuri de către o unitate administrativ-teritorială, în interes public, pentru constituirea unor sisteme de utilități publice, acestea intră în proprietatea publică sau privată, după caz, a unității administrativ teritoriale, deoarece prevalează legea și nu convenția părților. Astfel, art. 4 alin. (1) din Legea nr. 51/2006 prevede că sistemele de utilităţi publice sunt parte componentă a infrastructurii tehnico-edilitare a unităţilor administrativ-teritoriale, sunt bunuri de interes şi folosinţă publică şi aparţin, prin natura lor sau potrivit legii, domeniului public ori privat al unităţilor administrativ-teritoriale, fiind supuse regimului juridic al proprietăţii publice sau private a acestora, după caz. Legea reprezintă izvorul direct aplicabil litigiului, iar părţile nu au posibilitatea de a trece peste dispoziţiile legale incidente în materie prin invocarea unor dispoziţii contractuale, respectiv contractul de delegare a gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apă şi canalizare. În plus, Hotărârea Consiliului Local este legală în sensul că bunurile de retur vor reveni, liere de sarcini, unității administrativ-teritoriale, întrucât respectă dispozițiile art. 25 alin. (5) din Legea serviciilor comunitare de utilităţi publice: „în cazul gestiunii delegate, bunurile realizate de operatori în conformitate cu programele de investiţii impuse prin contractul de delegare a gestiunii constituie bunuri de retur care revin de drept, la expirarea contractului, gratuit şi libere de orice sarcini, unităţilor administrativ-teritoriale şi sunt integrate domeniului public al acestora”. (Decizia nr. 685 din 5 aprilie 2016 pronunţată în recurs de Secţia a a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect restituire)

Cosmina Sima

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică