Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

CCR pendinte: posibila neconstituționalitate a articolului 298 CP
17.10.2016 | Mihaela MAZILU-BABEL

Secţiuni: CCR, Drept constitutional, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust
Mihaela Mazilu-Babel

Mihaela Mazilu-Babel

Ȋn data de 13.10.2016 s-a constituit un nou dosar (2116D/2016) pe rolul Curții Constituționale, urmȃnd a fi analizate dispozițiile articolului 298 din Codul penal (cauza Iriza Gheorghe).

Conform motorului de căutare de pe pagina Curții Constituționale, acesta este al doilea dosar ȋn care aceste dispoziții formează obiectul unui control de constituționalitate. În primul dosar (2021D/2016), aflat tot în curs de repartizare, s-a mai invocat și neconstituționalitatea articolului 249 alin. (1) CP.

Instanța de trimitere pare a fi Judecătoria Târgu-Jiu deși pe portalul acesteia, în dreptul dosarului respectiv nu apare menționată nicio trimitere la Curtea Constituțională. Totodată, cauza nu a fost suspendată (cunoaștem de existența lui art. 397 alin. (9) CPP, dar evidențiem acest aspect al nesuspendării, considerând totodată că în unele situații o atare dispoziție ar putea fi pătrunsă de „virusul” neconstituționalității).

Dispozițiile criticate au următorul conținut normativ:

Art. 298: Neglijenţa în serviciu
Încălcarea din culpă de către un funcţionar public a unei îndatoriri de serviciu, prin neîndeplinirea acesteia sau prin îndeplinirea ei defectuoasă, dacă prin aceasta se cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă.

dr. Mihaela Mazilu-Babel

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti