Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

CCR pendinte: posibila neconstituționalitate a articolului 298 CP


17 octombrie 2016 | Mihaela MAZILU-BABEL

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Mihaela Mazilu-Babel

Mihaela Mazilu-Babel

Ȋn data de 13.10.2016 s-a constituit un nou dosar (2116D/2016) pe rolul Curții Constituționale, urmȃnd a fi analizate dispozițiile articolului 298 din Codul penal (cauza Iriza Gheorghe).

Conform motorului de căutare de pe pagina Curții Constituționale, acesta este al doilea dosar ȋn care aceste dispoziții formează obiectul unui control de constituționalitate. În primul dosar (2021D/2016), aflat tot în curs de repartizare, s-a mai invocat și neconstituționalitatea articolului 249 alin. (1) CP.

Instanța de trimitere pare a fi Judecătoria Târgu-Jiu deși pe portalul acesteia, în dreptul dosarului respectiv nu apare menționată nicio trimitere la Curtea Constituțională. Totodată, cauza nu a fost suspendată (cunoaștem de existența lui art. 397 alin. (9) CPP, dar evidențiem acest aspect al nesuspendării, considerând totodată că în unele situații o atare dispoziție ar putea fi pătrunsă de „virusul” neconstituționalității).

Dispozițiile criticate au următorul conținut normativ:

Art. 298: Neglijenţa în serviciu
Încălcarea din culpă de către un funcţionar public a unei îndatoriri de serviciu, prin neîndeplinirea acesteia sau prin îndeplinirea ei defectuoasă, dacă prin aceasta se cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă.

dr. Mihaela Mazilu-Babel

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii