Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti

Cyber Europe 2016: exercițiu internațional de cooperare în cazul unor crize majore de securitate cibernetică


18 octombrie 2016 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Content, Cyberlaw, Dreptul Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

În perioada 13-14 octombrie 2016, Agenția Europeană pentru Securitatea Rețelelor Informatice şi a Datelor (ENISA) a organizat exercițiul „Cyber Europe 2016”, iar CERT-RO a fost coordonatorul național al exerciţiului în România, potrivit unui comunicat CERT-RO.

La acest exercițiu au luat parte peste 1000 de participanţi din 30 de state membre ale UE şi EFTA, printre care şi reprezentaţii a 300 de organzaţii din domeniul IT şi experţi în securitate cibernetică.

România a fost reprezentată de 100 de participanți cu atribuţii în domeniul securităţii cibernetice, de la 12 instituţii publice şi 8 companii şi organizaţii din mediul privat, au răspuns la scenariul ENISA punând în practică mecanismele de cooperare, la nivel naţional şi internaţional, şi procedurile operaţionale standard în cazul unor crize majore de securitate cibernetică.

Augustin Jianu, director general CERT-RO: „Atacurile cibernetice asupra furnizorilor de servicii de internet sunt constante. Recent, atacurile cibernetice au vizat ținte din ce în ce mai diverse. De exemplu, în 2015 au existat atacuri asupra televiziunilor (TV5 Monde) și chiar asupra furnizorilor de energie electrică (compania ucraineană Kyivoblenergo). În acest context global, este necesar ca răspunsul la incidente să fie rapid, eficient și coordonat. Acest exercițiu testează procedurile de răspuns și mecanismele de cooperare. Din exercițiile anterioare, derulate la nivel european și la nivel național, rezultă nevoia unui cadru concret, care să reglementeze atribuții specifice și să stabilească o modalitate coerentă și unitară de reacție. Un răspuns coordonat la incidente ne poate ajuta să evităm dezastre într-o lume în care toate aspectele vieții curente depind de tehnologie.”

Udo Helmbrecht, directorul executiv al ENISA: „Rolul ENISA în sprijinirea statelor membre UE pentru a putea face faţă crizelor cibernetice este esențială, atât prin organizarea de exerciții cât și prin reunirea principalilor actori interesaţi. Au trecut şase ani de la prima simulare de criză cibernetică la nivel european iar în acest timp nivelul de maturitate și capacitatea de răspuns la problemele complexe generate de incidente cibernetice a crescut. Suntem mai bine pregătiți decât în trecut însă demersurile cu privire la capacitatea de răspuns la astfel de evenimente trebuie să fie într-o continuă perfecţionare. Atacurile cibernetice sunt mai sofisticate decât înainte. Securitatea cibernetică nu este există doar în teorie, este un proces.”

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Cont profesional
JURIDICE Comunicare

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro