Vasile Dîncu: Avem o capacitate foarte mică a autorităților în a lua decizii și a interpreta acțiunile


18 octombrie 2016 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Joi, 13 octombrie 2016, în aula Universităţii Tehnice de Construcţii București (UTCB), s-a organizat masa rotundă cu tema „Managementul reducerii riscurilor la dezastre”, unde au participat Klaus Iohannis, președintele României, Radu Văcăreanu, rectorul Universităţii Tehnice de Construcţii București și Vasile Dîncu, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice, alături de specialiști în domeniu, reprezentanți din mediul academic și universitar, din societatea civilă și din administrația publică, potrivit unui comunicat al Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, dat publicității vineri, 14 octombrie 2016.

Vasile Dîncu, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice: „Astăzi vorbim despre oameni, despre ce a făcut în acest an Guvernul și ce a prevăzut pentru a reduce riscul pierderii de vieți omenești. Înainte de a fi ministru, realizam anual un barometru național privind percepția riscurilor. În sinteză, acest studiu arată că românii percep acut riscurile, nu numai riscurile de dezastru natural, dar și riscurile sociale, și se creează incertitudine pentru viitor, care duce la neîncredere în societate, în instituțiile statului și chiar în România, până la urmă. Românii dezvoltă un comportament adaptativ la această imprevizibilitate, iar cea mai pregnantă formă a lui este migrația internațională – cea mai importantă pierdere de capital uman la nivel național, pierdere datorată neîncrederii. Am trecut de la un comportament mai degrabă reactiv la planificare strategică – prin adoptarea, în luna august, a Hotărârii de Guvern nr. 557 privind managementul tipurilor de risc. Este un act foarte important, care stabilește responsabilități foarte clare în ceea ce privește organizațiile, stabilește resursele și răspunsul pentru fiecare tip de risc. Avem, în acest moment, un sistem național de management al situațiilor de urgență, care are atât structuri permanente, cât și structuri cu activitate temporară. Există lucruri care, în acest moment, funcționează, avem și resurse, dar să fim sinceri: avem o capacitate foarte mică a autorităților în a lua decizii și a interpreta acțiunile. În două săptămâni, vom lansa, prin Hotărâre de Guvern, platforma naţională de reducere a riscului la dezastre. Corespunde normelor internaţionale, mecanismelor internaţionale care se practică în acest moment. Scopul platformei este de a implica specialişti în gestionarea eficientă a dezastrelor şi în găsirea de soluţii.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii