Carmen Bănățeanu: Arătăm luminiţa de la capătul tunelului
19 octombrie 2016 | Alina MATEI

Alina Matei: Multumesc, stimata doamna avocat Carmen Banateanu, pentru ca ati acceptat sa acordati un interviu pentru cititorii J. V-a imbiat Dreptul? Cum v-a atras?
Carmen Bănățeanu: Multumesc si eu pentru invitatie. Citesc frecvent JURIDICE.ro si vreau sa va felicit pentru calitatea exceptionala a articolelor publicate si pentru efortul constant de a oferi cititorilor informatii actualizate si foarte bine documentate.
Dreptul a fost si este o pasiune pentru mine. Dreptul este flexibil, creativ si are permanent solutii la provocarile cu care te confrunti. De aceea, am considerat ca este cea mai buna alegere pe care am facut-o.
Alina Matei: Cum ati ales ce sa faceti dupa terminarea Facultatii? A fost un context norocos?
Carmen Bănățeanu: Intotdeauna am vrut mai mult decat ceea ce viata imi oferea. Am cautat permanent sa evoluez si mi-am impus limite greu de atins, pentru a ma motiva. Privind retrospectiv, evolutia mea profesionala se datoreaza faptului ca a trebuie sa traiesc zilnic cu cel mai mare critic al meu: cu mine.
Finalizarea facultatii nu a adus decat o schimbare a functiei, intrucat mi-am inceput cariera inca din facultate, intr-un departament care avea si atributii juridice. Nu am alergat dupa titluri, insa am avut o mare dorinta de a ma implica in proiecte complexe, pentru a invata cat mai mult si a-mi largi orizontul profesional.
Alina Matei: Ati asteptat momentul propice sa intrati in avocatura? V-a facut vreun avocat vreo propunere concreta sau ati batut la usile firmelor de avocatura?
Carmen Bănățeanu: As putea spune ca a fost un context norocos, pentru ca, desi nu am cautat sa ma reorientez, mi s-a facut o oferta de a ma alatura unei firme de avocatura, pe care am acceptat-o imediat.
Pana sa primesc propunerea nici nu ma gandisem sa fac o schimbare de asemenea anvergura, insa ulterior am realizat ca decizia de a sustine examenul de admitere in Barou si de a activa in calitate de avocat a fost una dintre cele mai bune alegeri.
Alina Matei: Ce reprezinta pentru dumneavoastra statutul de Partner la firma de avocatura RADULESCU & MUSOI?
Carmen Bănățeanu: Cred ca orice avocat care activeaza intr-o firma de avocatura viseaza sa ajunga partener, astfel ca statutul pe care il am acum sper sa fie un mesaj pentru colegii mei, ca increderea clientilor in capacitatea profesionala, dublata de rezultate pe masura, nu vor trece neobservate.
Am sansa sa lucrez in cadrul unei firme de avocatura in cadrul careia valoarea este apreciata. Statutul de partener reprezinta o incununare a unei lungi perioade de coordonare a unor proiecte interesante si variateincheiate cu succes.
Alina Matei: Una dintre specializarile dumneavoastra este consultanta in materia achizitiilor publice. Cum apreciati ca este legislatia in domeniul achizitiilor? Faptul ca se schimba prea des este un semn ca legiuitorul este atent la ce se intampla pe acest segment sau dimpotriva, este ametitoare si aducatoare de incurcaturi?
Carmen Bănățeanu: Legislatia in domeniul achizitiilor publice a fost modificata substantial in ultima perioada, prin adoptarea noului pachet legislativ. Ca in orice domeniu, schimbarile frecvente ale legislatiei nu sunt bine venite, pentru ca lipsa de predictibilitate legislativa este un factor negativ pentru orice afacere.
Insa, alinierea legislatiei nationale la reglementarile europene in domeniu este binevenita si consider ca va fi bine receptionata de toti factorii implicati.
Alina Matei: Dar Instructiunile ANAP isi ating scopul? Instruiesc, sunt precum butonul de Bold intr-un text?
Carmen Bănățeanu: Intr-o anumita masura, da. Au fost situatii in care ANAP a adus clarificari legislatiei aplicabile prin instructiunile emise, insa se intampla frecvent sa se simta nevoia unor clarificari suplimentare din partea autoritatii.
Instructiunile sunt instrumente foarte utile, intrucat sunt emise in scopul clarificarii autoritatilor contractante, dar, in acelasi timp, servesc si ca un instrument control din partea ofertantilor in cadrul procedurilor de achizitie publica.
Avand in vedere modificarea legislatiei achizitiilor publice, se asteapta emiterea de catre ANAP a unor noi instructiuni pentru clarificarea unor aspecte mai putin reglementate. De asemenea, este preconizata emiterea de catre ANAP a unui ghid online pentru achizitii publice, care va oferi participantilor informatii practice in aplicarea procedurilor de achizitie publica.
Alina Matei: Ca si consultant pentru clienti in ce consta asistenta acordata acestora? Aratati luminita de la capatul tunelului?
Carmen Bănățeanu: Noi asistam clientii ofertanti in toate fazele unei achizitii publice, incepand cu analiza preliminara a documentatiei de atribuire, intocmirea ofertei, depunerea acesteia, formularea contestatiilor, daca este cazul, semnarea contractului de achizitie publica, precum si pe durata implementarii proiectului.
De asemenea, asistam si clientii autoritati publice, pe intreaga durata a procedurii, de la intocmirea documentatiei de atribuire, formularea raspunsurilor la clarificari si a apararilor in cadrul contestatiilor, semnarea contractului si pana la finalizarea implementarii.
Prin urmare, da, aratam luminita de la capatul tunelului, avand atu-ul unei abordari unitare si personalizate necesitatilor fiecarui client in parte.
Alina Matei: Contractele cu Autoritatea dau batai de cap? Sunt intortocheate clauzele contractuale, sunt mari, devoreaza? Cum sunt fixate clauzele?
Carmen Bănățeanu: Daca ne referim la perspectiva unui ofertant, contractele cu autoritatea contractanta sunt foarte rigide, pentru ca, de cele mai multe ori, nu pot fi negociate sau modificate la initiativa ofertantului, iar autoritatile contractante au tendinta de a impune cat mai multe conditii si obligatii, in acest fel considerand ca isi asigura reusita proiectului. Insa, aceasta abordare nu permite optimizarea relatiei contractuale, nici chiar atunci cand anumite modificari ar putea fi si in favoarea autoritatii contractante.
Autoritatile contractante folosesc, in cele mai multe cazuri, modelele de contracte puse la dispozitie de autoritatile de management, fata de care foarte rar se accepta propuneri din partea ofertantilor. Chiar si in cazul in care se utilizeaza contracte tip FIDIC, responsabilitatile ofertantului sunt modificate prin conditiile speciale, astfel incat sa fie cat mai mult in avantajul autoritatii contractante. Din acest punct de vedere, contractele cu autoritatile au, mai degraba, caracterul unor contracte de adeziune. Pe de alta parte, este de inteles nevoia de a proteja interesul public.
Alina Matei: Regulile, dispozitiile sunt aceleasi pentru toti cei care doresc sa participe la procedurile de achizitie publica. Ele raman egale si pe parcursul derularii procedurilor?
Carmen Bănățeanu: In principiu, autoritatile sunt obligate sa aplice aceleasi reguli tuturor ofertantilor participanti la o procedura. Desigur, mai exista si exceptii, dar tocmai de aceea legislatia permite contestarea masurilor care nu sunt adoptate in conformitate cu reglementarile in vigoare. In plus, CNSC si-a format o practica destul de consistenta in acest sens, sanctionand practicile incorecte, iar, in ultima perioada, am sesizat o oarecare „normalizare” a modului in care sunt abordate achizitiile publice de catre autoritatile contractante.
Alina Matei: Cum priveste Autoritatea pe cei care incheie contracte de achizitie publica? Constienta ca prin astfel de contracte se contribuie la binele general al romanilor sau formalismul e mai la indemana?
Carmen Bănățeanu: Din pacate, impresia mea este ca formalismul excesiv nu va fi eliminat foarte curand, iar acest lucru nu este benefic pentru niciunul dintre participantii la procedurile de achizitie publica. Speranta mea este ca autoritatile vor reusi, intr-un final, sa accepte operatorii ca pe niste parteneri si sa ii trateze ca atare.
De asemenea, am incredere ca noile proceduri, cum ar fi negocierea competitiva si parteneriatul pentru inovare, vor fi folosite cu incredere de catre autoritati pentru implementarea unor proiecte pornind de la principiul egalitatii partenerilor contractuali.
Alina Matei: Credeti ca materia achizitiilor mai poate crea surprize? Garantia de buna executie inca e proaspata in mintea juristilor…
Carmen Bănățeanu: Surprize pot exista, chiar si intr-un domeniu atat de indelung aprofundat de catre participanti. Totusi, chiar si subiectele controversate au rolul lor, contribuind la perfectionarea reglementarilor aplicabile.
Alina Matei: Un mesaj, va rog, pentru cititorii J.
Carmen Bănățeanu: Pe toti cititorii Juridice.ro ii sfatuiesc sa parcurga in continuare materialele publicate si, de ce nu, sa isi exprime opiniile in modul cel mai profesionist si onest cu putinta.
Alina Matei: Multumesc pentru ca ati stat de vorba cu mine.
Carmen Bănățeanu: Si eu va multumesc!