Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

CCR pendinte: posibila neconstituționalitate a articolului 118 CPP (dreptul martorului de a nu se acuza)


20 octombrie 2016 | Mihaela MAZILU-BABEL
Secţiuni: CCR, Drept constitutional, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Mihaela Mazilu-Babel

Mihaela Mazilu-Babel

Ȋn data de 17.10.2016 s-a constituit un nou dosar (2184D/2016) pe rolul Curții Constituționale, urmȃnd a fi analizate dispozițiile articolului 118 din Codul de procedură penală (cauza Cîrja Jean, Popa Radu-Viorel).

Conform motorului de căutare de pe pagina Curții Constituționale, acesta primul dosar ȋn care aceste dispoziții formează obiectul unui control de constituționalitate.

Instanța de trimitere este Tribunalul Arad, care nu a suspendat judecarea cauzei (cunoaștem de existența lui art. 397 alin. (9) CPP, dar considerăm oportun să precizăm în scris un fapt, și anume acela că respectiva cauză nu este suspendată, fiind totodată de părere că în unele situații o atare dispoziție ar putea fi pătrunsă de „virusul” neconstituționalității).

Dispozițiile criticate au următorul conținut normativ:

Articolul 118
Dreptul martorului de a nu se acuza
Declaraţia de martor dată de o persoană care, în aceeaşi cauză, anterior declaraţiei a avut sau, ulterior, a dobândit calitatea de suspect ori inculpat nu poate fi folosită împotriva sa. Organele judiciare au obligaţia să menţioneze, cu ocazia consemnării declaraţiei, calitatea procesuală anterioară.

dr. Mihaela Mazilu-Babel

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Cont profesional
JURIDICE Comunicare









Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro