CCR pendinte: posibila neconstituționalitate a articolului 118 CPP (dreptul martorului de a nu se acuza)
20 octombrie 2016 | Mihaela MAZILU-BABEL
Ȋn data de 17.10.2016 s-a constituit un nou dosar (2184D/2016) pe rolul Curții Constituționale, urmȃnd a fi analizate dispozițiile articolului 118 din Codul de procedură penală (cauza Cîrja Jean, Popa Radu-Viorel).
Conform motorului de căutare de pe pagina Curții Constituționale, acesta primul dosar ȋn care aceste dispoziții formează obiectul unui control de constituționalitate.
Instanța de trimitere este Tribunalul Arad, care nu a suspendat judecarea cauzei (cunoaștem de existența lui art. 397 alin. (9) CPP, dar considerăm oportun să precizăm în scris un fapt, și anume acela că respectiva cauză nu este suspendată, fiind totodată de părere că în unele situații o atare dispoziție ar putea fi pătrunsă de „virusul” neconstituționalității).
Dispozițiile criticate au următorul conținut normativ:
Articolul 118
Dreptul martorului de a nu se acuza
Declaraţia de martor dată de o persoană care, în aceeaşi cauză, anterior declaraţiei a avut sau, ulterior, a dobândit calitatea de suspect ori inculpat nu poate fi folosită împotriva sa. Organele judiciare au obligaţia să menţioneze, cu ocazia consemnării declaraţiei, calitatea procesuală anterioară.
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro