Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

APADOR-CH cere MAI să nu pună UPI pe urmele sale fără mandat


20 octombrie 2016 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Miercuri, 19 octombrie 2016, APADOR-CH a transmis Ministerului de Interne o propunere pentru completarea proiectului de ordonanţă de urgenţă privind înființarea, organizarea și funcționarea Unității de Protecție Internă (UPI) a Ministerului Afacerilor Interne, potrivit unui comunicat al APADOR-CH.

Proiectul prevede printre altele, la articolul 13, că UPI va putea culege informații fără mandat de interceptare de la judecător.

Propunerea APADOR-CH se referă la obligația deținerii unei autorizări judecătorești pentru derularea oricăror activități specifice culegerii de informații, care presupun restrângerea exerciţiului unor drepturi sau libertăţi fundamentale ale omului de către UPI.

Modificarea proiectului de ordonanță de urgență în acest sens este necesară deoarece, în forma propusă de MAI, UPI ar urma să deruleze acest tip de activități în baza Legii nr. 51/1991 privind securitatea naţională a României, lege veche de 25 de ani şi care nu a cunoscut modificări de substanţă în această perioadă. Astfel, măsurile de supraveghere efectuate de UPI ar trebui să aibă doar autorizarea unui procuror.

Actualul Cod de procedură penală, intrat în vigoare în 2014, acordă însă importanța cuvenită respectării dreptului la viață privată și stipulează că măsurile de culegere de informaţii/ supraveghere a persoanei care presupun restrângerea exerciţiului unor drepturi sau libertăţi fundamentale ale omului nu pot fi dispuse de către procuror, ci numai de către judecător, care este magistrat independent.

:: Textul integral al propunerii

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii