Secţiuni » Barouri
UNBR. INPPA. Barouri
Official partner: Uniunea Naţională a Barourilor din România

UPRL informează asupra Registrului Unic al Transparenței Intereselor
20.10.2016 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, UNBR+INPPA+Barouri
JURIDICE - In Law We Trust

Miercuri, 19 octombrie 2016, Uniunea Națională a Barourilor din România a dat publicității scrisoarea de informare a Uniunii Profesiilor Liberale din România referitare la înființarea Registrului Unic al Transparenței Intereselor (RUTI).

„Stimată Doamnă Președinte,
Stimate Domnule Președinte,

Vă facem cunoscut faptul că Guvernul României a aprobat în data de 28 septembrie 2016 Memorandumul pentru instituirea Registrului Unic al Transparenței Intereselor (RUTI), această hotărâre reprezentând angajamentul său față de creșterea transparenței decizionale în domeniul politicilor publice ce va avea un puternic impact asupra unui număr foarte mare de cetățeni.
Scopul hotărârii de mai sus are la bază convingerea că interacțiunea decidenților cu grupurile specializate din societatea civilă și mediul de afaceri, în contextul adoptării unor decizii de politică cu impact asupra comunității, trebuie să se desfășoare într-o manieră cât mai transparentă.
Registrul Unic al Transparenței Intereselor (RUTI) reprezintă o platformă on-line, având ca principal scop înregistrarea de informații despre grupuri specializate care urmăresc să promoveze o politică publică sau să contribuie la revizuirea uneia deja existentă pentru ca întâlnirile dintre acestea și decidenți, care vor afișa agenda zilnică a întâlnirilor, să se organizeze prin cunoașterea intereselor reciproce ale celor două părți.
Conform Memorandumului aprobat de Guvern, înregistrarea este posibilă, începând cu data de 17 octombrie 2016, pe site-ul ruti.gov.ro.
Aderarea la comunitatea RUTI favorizează interacțiunea cu înalți demnitari din puterea executivă, dar și obligația de a dezvălui informații cu privire la denumirea grupului specializat și datele de contact, numele reprezentantului legal și datele de contact ale acestuia, categoria organizațională în care se încadrează grupul specializat, domeniile de interes, principalele inițiative de politici publice urmărite în ultimii 3 ani, cifra de afaceri sau veniturile totale din anul anterior bugetul anual alocat pentru activități care fac obiectul RUTI, prin selectarea unui prag în care se încadrează și acceptul pentru utilizarea datelor personale ale reprezentanților grupului specializat în scopurile de transparență ale RUTI.
O parte din aceste informații sunt publice prin accesarea paginii de internet gov.ro, restul fiind destinate informării decidenților.
Demnitarii vizați de RUTI vor publica informații cu privire la întâlnirile cu reprezentanții grupurilor specializate: numele persoanei/ persoanelor care au reprezentat grupul specializat în cauză, data întâlnirii, locul întâlnirii, numele decidenților participanți la discuții, alte persoane prezente și obiectul discutat, astfel că ambele părți să aducă informații utile scopului platformei.
Aceste informații permit creșterea într-o manieră onestă a calității serviciilor publice inițiate de Guvern.
Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic va asigura secretariatul RUTI.
Pentru mai multe informații o puteți contacta pe Raluca Sîmbotin, Consilier Ministru, telefon 0751.119.495 sau 0799.010.216, e-mail: raluca.sîmbotin@gov.ro.
Având în vedere că și asociațiile de profesii liberale ca și alte grupuri specializate și-au stabilit obiective pe care doresc să le realizeze, prin instituirea Registrului Unic al Transparenței Intereselor (RUTI), acestea au posibilitatea să-și promoveze interesele într-o manieră legitimă în interacțiunea cu decidenții din puterea executivă, prin înregistrarea în RUTI și aderarea la Codul de Conduită.
Față de cele de mai sus, vă adresăm rugămintea de a analiza oportunitățile oferite de instituirea RUTI pentru promovarea intereselor legitime ale asocației pe care o conduceți, inclusiv în cadrul unor acțiuni de consultare și solidaritate cu alți membri ai UPLR.

Cu deosebită considerație,
Nicolae Mirică
Secretar General”

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti