Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

Trimitere preliminară a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie: C-441/16, SMS GROUP


20 octombrie 2016 | Daniel-Mihail ȘANDRU

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Mihai-Daniel Șandru

Mihai-Daniel Șandru

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a formulat o noua trimitere preliminara, inregistrata la CJUE: C-441/16, SMS GROUP. Textul intrebarii preliminare, potrivit portalului ICCJ, este urmatorul:

În temeiul art.267 TFUE, sesizează Curtea de Justiţie a Uniunii Europene cu următoarele întrebări preliminare:

1. Art. 2, art. 3, art. 4 şi art. 5 din Directiva 79/1072/CEE coroborate cu art. 17 alin. 2 şi alin. 3 lit. a) din Directiva 77/388/CEE trebuie interpretate în sensul că se opun unei practici a administraţiei fiscale naţionale care consideră că nu există elementele obiective care să confirme intenţia declarată a persoanei impozabile de a utiliza bunurile importate în cadrul activităţii sale economice în împrejurarea în care, la data importului propriu-zis, era suspendat contractul în scopul executării căruia persoana impozabilă a achiziţionat şi importat bunurile, implicând un risc serios ca livrarea/operaţiunea subsecventă căreia îi erau destinate bunurile importate să nu se mai realizeze?

2. Dovedirea circuitului ulterior al bunurilor importate, respectiv stabilirea dacă şi în ce manieră bunurile importate au fost efectiv destinate operaţiunilor taxabile ale persoanei impozabile, reprezintă o condiţie suplimentară impusă pentru rambursarea TVA, alta decât cele enumerate de art. 3 şi art. 4 din Directiva 79/1092/CEE, interzisă de dispoziţiile art. 6 din Directivă sau o informaţie necesară privitoare la condiţia de fond pentru rambursare referitoare la utilizarea bunurilor importate în cadrul tranzacţiilor impozabile, pe care organul fiscal o poate pretinde conform dispoziţiilor art. 6 din Directivă?

3. În interpretarea art. 2, art. 3, art. 4 şi art. 5 din Directiva 79/1072/CEE coroborate cu art. 17 alin. 2 şi alin. 3 lit. a) din Directiva 77/388/CEE, dreptul la rambursarea TVA poate fi refuzat dacă operaţiunea subsecventă preconizată, în cadrul căreia urmau a fi utilizate bunurile importate, nu s-a mai realizat? În această împrejurare, devine relevantă destinaţia efectivă a bunurilor, adică împrejurarea dacă au fost valorificate, în ce mod şi pe ce teritoriu, respectiv în statul membru în care TVA a fost achitată sau în afara acestuia?

Suspendă judecarea recursului până la pronunţarea de către Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a hotărârii preliminare. Irevocabilă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 22 iunie 2016.

Lista tuturor trimiterilor preliminare formulate de către instanţele din România se află pe platforma IADUER.ro, proiect susţinut de JURIDICE.ro.

:: sursa: IADUER – un proiect CSDEARDAE şi FJR

Prof. univ. dr. Mihai ȘANDRU

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii