« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 

ICCJ. Declarația de utilitate publică – ingerință în dreptul de proprietate
24.10.2016 | Cosmina SIMA

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Cosmina Sima

Cosmina Sima

Înalta Curte de Casație și Justiție a statuat faptul că declarația de utilitate publică poate reprezenta, în principiu, o ingerință în dreptul de proprietate, dacă nu este urmată, într-un termen rezonabil, de exproprierea propriu-zisă. Dar premisa constatării unei astfel de ingerințe este aceea că afectarea dreptului de proprietate, în orice modalitate, nu neapărat prin pierderea efectivă a posesiei bunului, nu se prezumă, ci este necesar să fie dovedită. Practic, trebuie dovedit faptul că inacțiunea autorității administrative în perioada ce a urmat declarației de utilitate publică a produs un prejudiciu titularului dreptului de proprietate. Reclamantul, însă, nu a indicat, în mod punctual, cum a fost afectată substanța dreptului său, ci a susținut, într-un mod abstract, că ar fi devenit incert regimul juridic al imobilului. Nu se poate reține o limitare a dreptului de proprietate printr-o faptă ilicită și, pe cale de consecință, nu există nici obligația corelativă de dezdăunare. (Decizia nr. 1111 din 18 mai 2016 pronunţată în recurs de Secţia I civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect acțiune în despăgubiri)

Cosmina Sima

 
Secţiuni: Drept civil, Jurisprudența ÎCCJ, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD