BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul munciiCyberlaw
 
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 
Print Friendly, PDF & Email

ICCJ. Declarația de utilitate publică – ingerință în dreptul de proprietate
24.10.2016 | Cosmina SIMA


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019
Cosmina Sima

Cosmina Sima

Înalta Curte de Casație și Justiție a statuat faptul că declarația de utilitate publică poate reprezenta, în principiu, o ingerință în dreptul de proprietate, dacă nu este urmată, într-un termen rezonabil, de exproprierea propriu-zisă. Dar premisa constatării unei astfel de ingerințe este aceea că afectarea dreptului de proprietate, în orice modalitate, nu neapărat prin pierderea efectivă a posesiei bunului, nu se prezumă, ci este necesar să fie dovedită. Practic, trebuie dovedit faptul că inacțiunea autorității administrative în perioada ce a urmat declarației de utilitate publică a produs un prejudiciu titularului dreptului de proprietate. Reclamantul, însă, nu a indicat, în mod punctual, cum a fost afectată substanța dreptului său, ci a susținut, într-un mod abstract, că ar fi devenit incert regimul juridic al imobilului. Nu se poate reține o limitare a dreptului de proprietate printr-o faptă ilicită și, pe cale de consecință, nu există nici obligația corelativă de dezdăunare. (Decizia nr. 1111 din 18 mai 2016 pronunţată în recurs de Secţia I civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect acțiune în despăgubiri)

Cosmina Sima

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate