Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Contencios administrativ
Contencios administrativ
DezbateriCărţiProfesionişti

Ovidiu Podaru: Și mi se pare neconstituțională…


25 octombrie 2016 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Contencios administrativ, Flux informații, SELECTED
Ovidiu Podaru

Ovidiu Podaru

Conf. univ. dr. Ovidiu Podaru, Facultatea de Drept, Universitatea Babeș-Bolyai, s-a referit, în cadrul dezbaterii Excepția de nelegalitate, o excepție care confirmă regula (respectării legii)?, organizată de Societatea de Științe Juridice, la neconstituționalitatea excepției de nelegalitate.

Ovidiu Podaru: Mie numai că nu mi se pare în regulă. Mi se pare de-a dreptul neconstituțională prevederea de astăzi a excepției de nelegalitate. Și încă n-am ajuns în fața Curții Constituționale, m-am tot chinuit să invoc excepția de neconstituționalitate, însă am încercat într-un litigiu, însă atât instanța de fond, cât și cea de recurs, mi-au respins excepția ca inadmisibilă. Excepția de neconstituționalitate, nu de nelegalitate. Și mi se pare neconstituțională, raportat la prevederile art. 126 alin. (6) din Constituție. Fără îndoială că excepția de nelegalitate, așa cum e astăzi reglementată, este un mijloc prin care instanțele judecătorești verifică legalitatea unui act administrativ. Or, art. 126 alin. (6) din Constituție ne spune exact așa: „Controlul judecătoresc al actelor administrative ale autorităţilor publice, pe calea contenciosului administrativ, este garantat.” Sigur, asta e o formă de control judecătoresc al actelor administrative și mie mi se pare că acest text, art. 126 alin. (6) nu instituie o garanție că particularul se poate adresa justiției cu privire la legalitatea unui act administrativ de justiție în general, ci se poate adresa unei justiții specializate în acest domeniu, adică instanței de contencios administrativ. Sigur, aici ajungem să deschidem o altă cutie a Pandorei, aceea a art. 5 din Legea contenciosului administrativ, adică în ce măsură reglementările care instituie proceduri paralele, alte proceduri judiciare prin care se verifică legalitatea unor acte administrative sunt constituționale. Curtea Constituțională, eu cred că din considerente de oportunitate, a declarat deseori constituțională procedura contravențională și așa mai departe. Eu sunt de acord cu soluția Curții Constituționale acolo, dar nu sunt de acord cu motivarea. Și dacă v-aș expune pe scurt, mie mi se pare că orice fel de altă procedură care aduce un act administrativ din perspectiva legalității sale, în fața unei alte instanțe, ar trebui să fie constituțională, numai dacă nu încalcă această garanție a controlului pe calea contenciosului administrativ. Iar eu văd această garanție ca un minim.”

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică