Secţiuni » Articole » Opinii
Opinii
Condiţii de publicare

Despre propunerea de admitere în avocatură fără examen


25 octombrie 2016 | Lăcrămioara AXINTE

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night
Lăcrămioara Axinte

Lăcrămioara Axinte

În continuarea observaţiilor la propunerile de modificare a Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, având în vedere recentele luări de poziţie ale barourilor de avocaţi, aş vrea să-mi exprim următorul punct de vedere.

Sunt întru-totul de acord cu susţinerile domnilor avocaţi că este necesară realizarea unui echilibru între aspectele ce ţin de protecţia profesiei de avocat şi cele ce ţin de protecţia interesului general.

Consider că nu este în interesul general al societăţii ca în avocatură să intre fără examen orice absolvent de drept, pentru că activitățile de asistență juridică specifice profesiei trebuie exercitate doar de absolvenți care dovedesc că au cunoștințe juridice temeinice.

Mi se pare, însă, că nu are nicio justificare rezonabilă  reticenţa barourilor în ce priveşte admiterea în profesia de avocat, fără examen, a foștilor judecători  care au o vechime în  funcţie de cel puţin 18 ani.

Îmi spunea o colegă, la o întâlnire electorală, că dacă un judecător este calificat, în sensul că a obţinut, prin concursuri și examene, îndrituirea dată de lege să verifice actele întocmite de avocaţi, fie ele în materie civilă sau penală, pentru că pronunţarea unei hotărâri reprezintă o veritabilă  „verificare” a temeiniciei și legalității cererilor redactate de avocați, atunci judecătorul este calificat şi să întocmească actele pe care anterior le-a verificat, ca o expresie a postulatului „cine poate mai mult, poate și mai puțin”.

Nu acelaşi lucru se poate spune, însă, despre personalul de specialitate juridică asimilat magistraților, care a desfăşurat o cu totul altă activitate, similară, în unele cazuri, cu aceea a consilierilor juridici.

Cu toate acestea, consider că nu este firesc ca în Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor să fie introdusă o reglementare ce priveşte admiterea într-o altă profesie (de fapt, în alte profesii, pentru că proiectul vorbește și de: mediatori, notari, executori judecătorești), eventuala posibilitate de admitere a judecătorilor în avocatură, fără examen, putând fi reglementată printr-o modificare a Legii nr. 51/1995, după consultarea cu UNBR.

În ce priveşte principiul reciprocităţii, despre care fac vorbire barourile de avocaţi, în sensul că şi avocaţilor cu o vechime în profesie de cel puţin 18 ani să li se permită să intre în magistratură, fără examen, cu riscul de a-mi atrage numeroase critici, opinez că nu este în interesul general al societăţii, mai exact, în interesul menţinerii unui standard ridicat de pregătire profesională a magistraţilor, necesar unui act de justiţie de calitate, ca intrarea în această profesie să se facă fără examen.

Judecător Lăcrămioara Axinte
Tribunalul Botoşani

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică