Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Scrisoare deschisă adresată Consiliului Superior al Magistraturii
25.10.2016 | Mihnea TĂNASE

Secţiuni: Content, Opinii, Selected, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust
Mihnea Tănase

Mihnea Tănase

Stimaţi Membri ai Consiliului Superior al Magistraturii,

Având în vedere informaţiile apărute în spaţiul public conform cărora membrul CSM Horaţius Dumbravă candidează pentru ocuparea funcţiei de director al Institutului Naţional al Magistraturii, vă adresez prezenta scrisoare deschisă, prin care vă solicit să amânaţi procedura de desemnare a persoanei care va ocupa funcţia respectivă.

Ţinând cont de faptul că mandatul actualilor membri CSM se apropie de final, este preferabil ca deciziile de importanţă majoră şi cu efect pe termen lung pentru sistemul judiciar, cum ar fi numirea conducătorilor instituţiilor cheie ale acestuia, să fie lăsate la aprecierea viitorului CSM, astfel încât acesta să nu se confrunte, în mandatul pe care îl va avea, cu situaţii create de vechiul CSM şi pe care corpul magistratilor ar putea să nu le agreeze.

În plus, chiar în contextul existenţei demisiei din CSM a domnului judecător Horaţius Dumbravă, participarea acestuia la o procedură de numire într-o funcţie de conducere, al cărei rezultat este decis de cei care i-au fost colegi în Consiliu timp de aproape 6 ani, generează suspiciunea rezonabilă că acest rezultat nu va fi unul obiectiv.

Nu trebuie omis nici faptul că, prin continuarea în acest context a procedurii de desemnare a directorului INM, există riscul să se creeze în rândul judecătorilor convingerea că actualii membri CSM îşi pregătesc, la final de mandat, posturile confortabile pe care trebuie să le ocupe pentru a nu reveni la activitatea de judecător de scaun.

De asemenea, vă solicit, cu această ocazie, să renunţaţi la practica frecventă din ultimele luni, de detaşare sau de prelungire a detaşării magistraţilor în aparatul de lucru al Consiliului Superior al Magistraturii ori al altor instituţii, deoarece în această manieră îi obligaţi pe viitorii membri CSM, pe de o parte, să conclucreze cu persoanele indicate de dumneavoastră, iar, pe de alta, să accepte scoaterea în continuare din activitatea judiciară a unor judecători, contrar dezideratelor exprimate constant de magistrati.

În vederea menţinerii aparenţei de integritate a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii şi asigurării unui viitor CSM funcţional, vă rog să acordaţi importanţă asigurării unei activităţi de final de mandat care să nu impacteze asupra deciziilor viitoare.

Cu stimă,

Jud. Mihnea Tănase

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti