Secţiuni » Selected
Selected
Comunicate profesionişti

Iuliana Rîciu: Actualele dispoziții referitoare la excepția de nelegalitate cred că au fost gândite prin prisma celerității
26.10.2016 | JURIDICE.ro

Secţiuni: C. administrativ, Content, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Jud. dr. Iuliana Rîciu, Înalta Curte de Casație și Justiție, Secţia de Contencios administrativ şi fiscal, s-a referit, în cadrul dezbaterii Excepția de nelegalitate, o excepție care confirmă regula (respectării legii)?, organizată de Societatea de Științe Juridice, la momentul în care poate fi invocată excepția de nelegalitate.

Iuliana RîciuEste real că anterior intrării în vigoare a legii 554 care pentru prima dată a consacrat, sub aspect legislativ, excepția de nelegalitate, pe cale indirectă, în momentul în care se cerceta legalitatea unui act administrativ, putem spune că în raport cu actul care stătea la baza emiterii respectivului act administrativ se putea cerceta indirect și legalitatea acelui act. Însă și punctul dumneavoastră de vedere poate constitui un punct de reflecție pentru următoarea jurisprudență a întregii, eu știu, tagme a instanțelor care vor fi învestite cu excepția de nelegalitate, poate fi schimbată practica care până în prezent a fost abordată și practic consolidată la nivelul instanțelor de contencios administrativ. Însă problema pe care am adus-o în discuție vizează aspectul referitor la momentul până la care poate fi invocată excepția de nelegalitate. În prezent, actualele dispoziții referitoare la excepția de nelegalitate, cred că au fost gândite prin prisma celerității și prin prisma creării unei practici judiciare referitoare la momentul până la care poate fi invocată excepția de nelegalitate care să fie deplin valabilă pentru toate instanțele din orice domeniu. În acest context, dispozițiile alin. (2) al art. 4 din actuala reglementare referitoare la excepția de nelegalitate, vorbesc de instanța investită cu soluționarea litigiului pe fond.”

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti