Indexul anual cu privire la stadiul statului de drept. Situaţia din România
25.10.2016 | JURIDICE.ro

Marți, 25 octombrie 2016, Asociaţia VeDemJust – Voci pentru Democraţie şi Justiţie a publicat studiul intitulat „Indexul anual cu privire la stadiul statului de drept”, care a fost dat publicităţii săptămâna trecută de către World Justice Project.
Potrivit acestuia, România se menţine la un nivel scăzut, crescând doar patru poziţii în clasamentul mondial comparativ cu anul precedent. Scorul cel mai mic este înregistrat de ţara noastră la corupţia din Parlament. Deşi integritatea magistraţilor este în creştere, se înregistrează probleme în înfăptuirea justiţiei, cu privire la accesul la justiţie, discriminarea practicată de instanţe şi durata de soluţionare a cauzelor.
Date despre organizaţia raportoare: World Justice Project este o organizație independentă și multidisciplinară care activează pentru a releva statul de drept/ supremaţia legii (rule of law) din întreaga lume. Rule of Law constituie baza pentru ca oamenii să trăiască în pace, cu oportunități și în echitate, ceea ce stă la bază unui guvern responsabil și a respectului pentru drepturile fundamentale. Consolidarea domniei legii reprezintă ținta majoră a guvernelor, mediului de afaceri, societății civile și a ONG-urilor din întreaga lume.
Despre proiect: Pentru ca rule of law să fie un principiu eficient, trebuie clarificate caracteristicile sale fundamentale şi găsită o metădă de evaluare și măsurare. Ca urmare, organizaţia a dezvoltat World Justice Project Rule of Law Index care prezintă un potret al supremaţiei legii în fiecare țară furnizând rating-uri și scoruri în jurul a 8 teme majore: constrângeri privind puterile statului, absența corupției, guvernare deschisă, drepturile fundamentale ale omului, ordine și securitate, punerea în aplicare a reglementărilor existente, justiție civilă, justiție penală. Al 9-lea factor, justiția informală, este monitorizată, dar nu este inclusă în notarea rating-urilor și a scorurilor de țară. Scorul este cuprins între 0 și 1, unde 1 semnifică cel mai înalt scor și 0 semnifică cel mai scăzut scor. Au fost monitorizate în total 113 ţări.
Statul de drept: Proiectul utilizează o definiție a statului de drept bazat pe patru principii universale, derivate de la standardele acceptate pe plan internațional: 1. Puterile statului, funcționarii și agenții lor, precum și persoanele și entitățile private sunt responsabili în faţa legii. 2. Legile sunt clare, făcute publice, stabile și sunt aplicate în mod uniform să protejeze drepturile fundamentale, inclusiv siguranţa persoanelor și a bunurilor. 3. Procesul prin care sunt administrate și puse în aplicare este accesibil, corect și eficient. 4. Justiția este înfăptuită de judecători în timp util, în mod etic și independent, care sunt de un număr suficient, dispun de resurse adecvate și care reflectă imaginea comunităților pe care le deservesc.
Adunarea datelor: Datele s-au stabilit pe baza a două surse: un sondaj al populației generale, realizat de cele mai importante institute de sonaj locale pe baza unui eşantion reprezentativ de 1.000 de respondenți din cele mai mari trei orașe; şi chestionare ale respondenților calificați, constând in întrebări tip închis completate de practicieni din țară și cadre universitare cu expertiză în dreptul civil și comercial, justiție penală, dreptul muncii, sănătatea publică.
Date generale: Prima ţară din clasament este Danemarca, atât în 2015, cât şi în 2016, cu un scor de 0,87 respectiv 0,89. Pe ultimul loc în clasamentul global rămâne Venezuela, cu un scor de 0,28. România ocupă locul 32, în urcare 4 locuri față de anul precedent și se află înaintea unor țări precum Emiratele Arabe, Italia, Grecia, Croația, Bulgaria sau Ungaria. Cel mai slab indicator este de 0.3 la „Lipsa corupţiei în Legislativ”.
Studiul integral poate fi consultat aici.