Secţiuni » JURIDICE NEXT » Universitaria
Universitaria
GrileDezbateriCărţiStudenţi

ANOSR îi solicită Guvernului să reintroducă incompatibilitățile între funcțiile de conducere din universități și calitatea de parlamentar sau lider de partid politic


26 octombrie 2016 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

Luni, 24 octombrie 2016, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) îi cere Guvernului România să ia măsuri împotriva politizării sistemului de învătământ superior din țară deoarece mai mulți rectori ai unor universități din România și-au anunțat public intenția de a candida la alegerile parlamentare din această toamnă pe listele unor partide politice, potrivit unui articol al ANOSR.

ANOSR face apel către Guvern de a reintroduce incompatibilitățile între funcțiile de conducere din universități și calitatea de parlamentar sau lider de partid politic, conform vechii Legi a Educației Naționale nr. 1/2011 care prevedea, până în decembrie 2016, la art. 215, alin. (3) și (4) faptul că „persoanele care ocupă o funcție de conducere sau de demnitate publică nu pot exercita funcția de rector pe perioada îndeplinirii mandatului”, următorul alineat specificând faptul că „funcția de rector este incompatibilă cu deținerea de funcții de conducere în cadrul unui partid politic, pe perioada exercitării mandatului”.

Vlad D. Cherecheș, președinte ANOSR: „Politica nu are ce căuta în universități. Într-adevăr, avem nevoie de oameni cât mai bine pregătiți în Parlamentul României și sunt convins că o parte dintre actualii rectori ai instituțiilor de învățământ superior din România ar putea crește semnificativ nivelul dezbaterilor din acest for, dacă ar fi aleși senatori sau deputați. Dar, dacă aleg să meargă pe calea politicii, aceste persoane ar trebui să renunțe imediat la funcția de rector sau la orice altă funcție de conducere pe care o ocupă într-o universitate. Nu considerăm că o persoană se poate dedubla și poate fi politician doar în parlament, nu și în universitate. Trebuie evitate situațiile în care deciziile luate de conducerea unei universități să servească exclusiv interese politice. În plus, considerăm imposibil ca o persoană să se poată achita optim, simultan, și de atribuțiile de parlamentar și de cele manageriale dintr-o universitate. De aceea, considerăm obligatoriu ca Guvernul Cioloș să adopte de urgență o serie de măsuri care să reintroducă incompatibilitățile dintre funcțiile de conducere din universități și funcțiile politice. Să nu uităm că această reglementare a existat în forma inițială a Legii Educației Naționale nr. 1/2011, dar a fost eliminată mișelește, printr-o ordonanță de urgență emisă fără consultare publică și apoi ținută blocată în Senatul României, pentru a servi anumite interese de grup. Politica a făcut foarte mult rău sistemului educațional românesc și avem mare nevoie de măsuri care să seteze o limită între aceste două planuri.”

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică