Secţiuni » Selected
Selected
Comunicate profesionişti

Asociațiile de magistrați solicită CSM să amâne procedura de numire în funcțiile de conducere la Institutul Național al Magistraturii


25 octombrie 2016 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Alegeri CSM, SELECTED, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Marti, 25 octombrie 2016, Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania si Asociatia Magistratilor din Romania a remis Consiliului Superior al Magistraturii o scrisoare prin care solicita amanarea procedurii de numire in functiile de conducere, pana la instalarea in functie a noului CSM, in urma vehicularii in presa a faptului ca membrii CSM jud. Horatius Dumbrava si jud. Cristi Danilet vor candida pentru ocuparea functiei de director al Institutului National al Magistraturii, respectiv pentru aceea de formator cu norma intreaga la disciplina etica si deontologie profesionala in cadrul INM, potrivit unui comunicat al UNJR.

„25 octombrie 2016
Catre Consiliul Superior al Magistraturii

Stimati Membri ai Consiliului Superior al Magistraturii,

In urma vehicularii in presa a faptului ca membrii CSM Horatius Dumbrava si Cristi Danilet vor candida pentru ocuparea functiei de director al Institutului National al Magistraturii, respectiv pentru aceea de formator cu norma intreaga la disciplina etica si deontologie profesionala in cadrul INM, Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania si Asociatia Magistratilor din Romania va solicita prin prezenta amanarea procedurii de numire in functiile mentionate, pana la instalarea in functie a noului Consiliu Superior al Magistraturii.

Dat fiind ca mandatul actualului CSM se va incheia in cateva luni, este imperativ ca asemenea decizii privind buna functionare a Institutului National al Magistraturii, institutie ce asigura pregatirea profesionala a magistratilor, sa fie luate de catre urmatorul Consiliu.

UNJR si AMR reamintesc celor doi membri ai Consiliului ca, la inceputul mandatului, si-au asumat un standard propriu de integritate publica, printr-o declaratie a carei initiatori si sustinatori publici au fost.

Prin respectiva declaratie, cei doi membri CSM si-au asumat fata de corpul magistratilor obligatia de a nu candida, pe intreaga durata a exercitarii mandatului, pentru promovarea in functii de executie in cadrul instantelor/ parchetelor si de a nu se delega, detasa sau transfera de la instanta/ parchetul de la care a fost ales membru CSM; de a nu candida pe intreaga durata a exercitarii mandatului pentru numirea in orice fel de functii de conducere la instante/ parchete si de a nu candida pe intreaga durata a exercitarii mandatului pentru promovarea in functia de judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Declaratia de integritate a venit in contextul in care membri din fostul CSM au decis, la final de mandat, sa candideze pentru functii ce implicau Consiliul Superior al Magistraturii, asociatiile profesionale pronuntandu-se si la acea vreme in mod ferm impotriva unor astfel de practici.

In 2010, in contextul inscrierii pentru selectia la ICCJ a doamnei judecator Ana Labus, UNJR a reactionat public, spunand: „Reamintim doamnei judecator ca atributia numirii in functia pentru care candideaza revine colegilor sai din CSM, ceea ce in mod evident ii creeaza domniei sale un avantaj nepermis fata de ceilalti candidati, aducand atingere principiului egalitarii de sanse. Independent de calitatile profesionale ale domniei sale, numirea in functia (…) chiar de catre colegii sai din actualul Consiliu sta sub semnul subiectivismului si al arbitrariului, dand un semnal extrem de negativ atat in interiorul sistemului judiciar cat si la nivelul intregii societati.

Tot doamna judecator Ani Labus a solicitat in 2011 detasarea sa la INM, dupa ce aceasta obtinuse calitatea de formator cu norma intreaga in urma unei proceduri de selectie la care participase in calitate de membru al CSM, adica al organismului care avea responsabilitatea organizarii si validarii concursului si care coordoneaza activitatea INM in general.

Cererea sa a fost respinsa, aratandu-se ca hotararea Plenului corespundea standardului de integritate asumat la nivelul noului Consiliu Superior al Magistraturii, avand in vedere criticile privind integritatea membrilor CSM in precedentul mandat 2005-2011, aduse prin rapoartele de monitorizare ale Comisei Europene.

Subliniem ca demisia din CSM nu rezolva problema conflictului de interese, in conditiile in care numirea directorului INM se face de catre Consiliul Superior al Magistraturi, adica de cei care au fost colegii lor pe o perioada de aproape sase ani, fapt care, cel putin la nivel de aparenta, creeaza suspiciunea rezonabila a unui avantaj al acestora fata de restul candidatilor.

In contextul in care increderea in justitie a scazut cu 13% intr-un singur an, este important ca toate institutiile sistemului judiciar sa arate transparenta si responsabilitate deplina, mai ales in ceea ce priveste numirea in functiile de conducere din justitie.

Va solicitam, in consecinta, sa amanati procedura de desemnare in toate functiile din sistemul judiciar, lasand ca noua conducere a INM-ului sa fie decisa de catre noul Consiliu Superior al Magistraturii.

Judecator Dana Girbovan
Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania

Judecator Gabriela Baltag
Asociatia Magistratilor din Romania”

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro