Secţiuni » Noutăţi legislative
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene

Modificarea Legii nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor
27.10.2016 | Pieter WESSEL, Mihai PETRE, Silvia AXINESCU

Secţiuni: Content, Dreptul mediului, Lege 9, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Pieter Wessel

Pieter Wessel

Mihai Petre

Mihai Petre

Silvia Axinescu

Silvia Axinescu

Pentru asigurarea transpunerii corecte și completă în legislația națională a Directivei 2008/98/CE privind deșeurile, săptămâna trecută a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanța de urgență nr. 68/2016 pentru modificarea și completarea Legii nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor.

Esențialele modificări și completări vizează următoarele subiecte:

Reglementarea principiului “Plătește pentru cât arunci”

Autoritățile publice locale au posibilitatea să implementeze sistemul “Plătește pentru cât arunci”, utilizat deja și de alte state europene, având scopul de a stimula colectarea selectivă și de a crește rata de reutilizare/reciclare. Conform dispozițiilor legale, utilizarea acestui sistem nu este însă obligatorie, autoritățile locale având posibilitatea de a-l implementa pe considerente de fezabilitate tehnică, economică și de protecția mediului.

Titularii de autorizații de construire/desființare au obligația de a asigura pregătirea pentru valorificare a deșeurilor nepericuloase provenite din activități de construcție și desființări

Începând cu 2017, acești operatori economici au obligația de a asigura pregătirea pentru reutilizare, reciclare și pentru alte operațiuni de valorificare materială, inclusiv operațiuni de umplere, rambleiere a deșeurilor nepericuloase provenite din activități de construcție și desființări. La nivel național procentul de pregătire pentru valorificarea acestor tipuri de deșeuri trebuie în 2017 să fie de 30% din cantitatea de totală anuală generată, nivelul crescând progresiv până în 2020, când trebuie să înregistreze un o rată de 70%.

Noi prevederi referitoare la autorizațiile de mediu deținute de reciclatori/valorificatorii de deșeuri

Autorizațiile de mediu deținute de agenții economici care desfășoară activități de tratare a deșeurilor vor conține obligatoriu, în plus față de informațiile de până acum, și detalii despre tipurile și cantitățile de deșeuri și produse care rezultă din instalație și despre codurile operațiilor de tratare. Specialiștii Deloitte apreciază această modificare, susținând anterior că din cauza lipsei acestor informații pe autorizațiile de mediu, nu s-a putut asigura un control asupra capacitații de tratare a deșeurilor.

Evidenta gestiunii deșeurilor

Conform noilor prevederi, clasificarea și codificarea gestiunii deșeurilor se va realiza de acum în acord cu prevederile Deciziei 2014/955/UE, înlocuind astfel utilizarea listei deșeurilor prevăzută de Hotărârea Guvernului nr. 856/2002 privind evidența gestiunii deșeurilor și pentru aprobarea listei cuprinzând deșeurile, inclusiv deșeurile periculoase. Raportarea datelor și informațiilor privind gestionarea deșeurilor se face către autoritatea teritorială pentru protecția mediului, până la 31 martie a anului următor celui de raportare, atât pe suport de hârtie, cât și electronic.

Pieter Wessel, Partener DELOITTE ROMÂNIA
Mihai Petre, Senior Manager DELOITTE ROMÂNIA
Silvia Axinescu, Managing Associate REFF & ASOCIATES

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti