CCR pendinte: posibila neconstituționalitate a articolului 304 CP (divulgarea informațiilor)
26 octombrie 2016 | Mihaela MAZILU-BABEL

Ȋn data de 25.10.2016 s-a constituit un nou dosar (2335D/2016) pe rolul Curții Constituționale, urmând a fi analizate dispozițiile articolului 304 alin. (1) și alin. (2) teza II din Codul penal, precum și dispozițiile articolului 12 lit. b) din Legea nr. 78/2000 (cauza Calistru Costel).
Conform motorului de căutare de pe pagina Curții Constituționale, acesta este primul dosar ȋn care aceste dispoziții formează obiectul unui control de constituționalitate.
Instanța de trimitere este Curtea de Apel Suceava.
Dispozițiile criticate au următorul conținut normativ:
Articolul 12 din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie (extras)
Sunt pedepsite cu închisoarea de la 1 la 5 ani următoarele fapte, dacă sunt săvârşite în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite:
b) folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.
Articolul 304 din Codul penal (extras)
Art. 304: Divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice
(1) Divulgarea, fără drept, a unor informaţii secrete de serviciu sau care nu sunt destinate publicităţii, de către cel care le cunoaşte datorită atribuţiilor de serviciu, dacă prin aceasta sunt afectate interesele sau activitatea unei persoane, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă.
(2) Divulgarea, fără drept, a unor informaţii secrete de serviciu sau care nu sunt destinate publicităţii, de către cel care ia cunoştinţă de acestea, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă.