Secţiuni » Selected
Selected
Comunicate profesionişti

Bogdan Cristea: La nivelul Înaltei Curți de Casație și Justiție există o practică de apreciat
27.10.2016 | JURIDICE.ro

Secţiuni: C. administrativ, Content, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Jud. dr. Bogdan Cristea, Curtea de Apel București, Secţia a VIII-a, de contencios administrativ şi fiscal, s-a referit, în cadrul dezbaterii Excepția de nelegalitate, o excepție care confirmă regula (respectării legii)?, organizată de Societatea de Științe Juridice, la reglementarea excepției de nelegalitate.

Bogdan Cristea: ”Reglementarea actuală probabil că a plecat de la premisa unei nevoi de a înlătura unele forme de tergiversare intervenită în procesele, altele decât cele specifice contenciosului administrativ. Nu este perfectă, poate fi perfectibilă, în esență, dacă e să privești din perspectiva încărcăturii judecătorului de contencios administrativ poate fi privită reglementarea ca un pas înainte. Dacă e să privim însă din perspectiva strictă a analizei de legalitate pe care o implică excepția, soluția nu mai este la fel inspirată pentru că după intrarea în vigoare a legii 554/2004 și în legătură cu această excepție de nelegalitate sunt o serie de chestiune lămurite de Înalta Curte de Casație și Justiție, chestiuni care la prima vedere nu sunt accesibile judecătorilor cu alte specializări decât cele specifice contenciosului administrativ. Și spun acest lucru pentru că la nivelul Înaltei Curți de Casație și Justiție există o practică de apreciat, iar în acest sens am în vedere cutuma judecătorilor secției de la Înalta Curte de Casație și Justiție de a se reuni la anumite intervale de timp și de a adopta ceea ce se numește soluții de principiu și de unificare a practicii judecătorești, soluții care, în genere, sunt urmate de toți judecătorii având specializarea de contencios administrativ și fiscal. Și o să intru și eu ex abrupto în problemă după care o să revin la tema inițială. Așa cum a spus și domnul profesor și cum a pus accentul, ceea ce constituie obiectul excepției de nelegalitate este actul administrativ cu caracter individual. Însă dacă e să citim doar art. 4 fie în vechea reglementare, fie în noua reglementare, ulterior modificării textului prin legea 76/2012, la o primă lectură, s-ar părea că poate fi atacat prin această excepție un act administrativ cu caracter individual, indiferent de data emiterii acestuia. Deci dacă e să luăm textul literal și punctual așa cum îl găsim în relglementarea legală, însă de-a lungul celor peste 10 ani de aplicare a legii 554/2004, la nivelul Înaltei Curți de Casație și Justiție și al instanțelor inferioare ierarhic s-a îmbrățișat o soluție, în sensul că nu orice act administrativ cu caracter individual poate face obiectul unei excepții de nelegalitate, ci doar acele acte administrative cu caracter individual adoptate ulterior intrării în vigoare a legii 554/2004. Aceasta ținând din perspectiva aplicării legii în fața instanței de contencios administrativ și fiscal, de o previzibilitate și accesibilitate a normei juridice. Deci practic norma juridică în maniera în care este reglementată sau se găsește reglementată, în ambele forme ale legii 554/2004, primea în jurisprudența instanțelor o astfel de interpretare sub aspectul actelor ce pot face obiectul excepției de nelegalitate.”

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti