Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA. Abuz în serviciu. Trimitere în judecată


28 octombrie 2016 | Georgiana-Camelia LUCIU

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Georgiana-Camelia Luciu

Georgiana-Camelia Luciu

DNA. Abuz în serviciu. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului D. D., la data faptei director economic în cadrul Administrației Naționale „Apele Române”, în prezent suspendat, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada noiembrie 2012 – martie 2013, inculpatul D. D., în calitate de director economic în cadrul Administrației Naționale „Apele Române”, cu încălcarea prevederilor legale privind achizițiile publice, a dispus achiziția directă, de la trei agenți economici, a unor materiale de combatere a poluării și înghețului accidental.
Achiziția publică ce trebuia realizată prin procedura licitației publice deschise a fost divizată, contrar dispozițiilor legale, în mai multe contracte distincte de valoare mai mică, cu scopul de a evita obligațiile pe care instituția trebuia să le respecte, în raport cu anumite praguri valorice.
Concret, inculpatul D. D. a stabilit efectuarea achiziției de materiale de la cele trei societăți comerciale fără procedura licitației deschise, solicitând reprezentanților administrațiilor bazinale, care nu erau autorități contractante, să efectueze recepția produselor.
Materialele de combatere a poluării accidentale au fost achiziționate și plătite doar de către ANAR – Sediul Central, și nu de către administrațiile bazinale din teritoriu, reprezentanții acestora nefăcând decât recepția mărfurilor plătite și distribuite de către ANAR.
Pentru realizarea scopului infracțional, inculpatul D. D. a solicitat fiecărei structuri teritoriale efectuarea recepției mărfurilor pe care ANAR – Structura Centrală le achiziționa, pentru a crea aparența unor achiziții distincte, la valori mai mici, prin care să eludeze pragul valoric stabilit de lege și care obliga autoritatea contractantă să efectueze achiziția prin licitație deschisă.
Practic, de la data de 15 noiembrie 2012, inculpatul a început achiziția de materiale, activitate ce a avut loc până în luna martie 2013, ANAR – Structura Centrală efectuând plăți succesive către cei trei furnizori fără un angajament legal (contract), doar în baza unor facturi fiscale primite de către inculpat, iar în unele cazuri plățile fiind efectuate chiar înainte de emiterea facturilor.
Mai mult, au existat chiar și situații în care, deși nu aveau nevoie de materialele achiziționate și repartizate de către ANAR, administrațiilor bazinale li s-a impus primirea produselor respective.
Prin acest demers, inculpatul a cauzat o pagubă instituției în cuantum de 1.170.657 lei, reprezentând diferența între prețurile de achiziție în cuantum de 3.094.146 de lei și prețurile estimate de Departamentul Managementul Resurselor de Apă din cadrul ANAR pentru procedura de licitație deschisă în cuantum de 1.923.488 de lei, prețurile de achiziție fiind astfel mai mari cu aproape 60% decât prețurile estimate.

Administrația Națională „Apele Române”, s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 3.094.146 de lei, reprezentând contravaloarea bunurilor achiziționate în mod ilegal de către inculpatul D. D. prin încălcarea regulilor interne și a legislației incidente achizițiilor publice.

În cauză, s-a dispus instituirea măsurii popririi asigurătorii asupra sumelor de bani existente și viitoare în conturile bancare deținute de către inculpatul D. D.

De asemenea, procurorii au mai dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra unor imobile ce aparțin aceluiași inculpat.

Dosarul a fost trimis, spre judecare, Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispusă în cauză.

Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia Luciu

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii