Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul familiei
Dreptul familiei
DezbateriCărţiProfesionişti
3 comentarii

Autoritatea părintească și înscrierea copilului la o unitate de învățământ


28 octombrie 2016 | Diana-Iulia OLAC, Tudor BECHEANU

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Diana-Iulia Olac

Diana-Iulia Olac

Tudor Becheanu

Tudor Becheanu

1. Preambul

Incepand din 2012-2013, perioada martie-septembrie reprezinta acel timp de peste an cand suntem solicitati in mod repetat cu un anumit tip de consultanta juridica si/sau litigiu. Este vorba despre chestiunea inscrierii copiilor la o unitate de invatamant, in special (dar nu numai) atunci cand parintii nu mai locuiesc impreuna (fie pentru ca au divortat, fie pentru ca nu au fost niciodata casatoriti si, intre timp, nu mai formeaza un cuplu).

De ce ar putea o astfel de chestiune sa constituie o problema juridica? Pentru ca, in conditii de exercitare in comun a autoritatii parintesti, parintii trebuie sa decida impreuna daca si unde va fi copilul lor inscris la gradinita sau la scoala. Iar, daca nu pot ajunge la o intelegere sau daca unul dintre parinti se decide sa actioneze fara consultarea celuilalt, se naste un conflict de natura juridica.

Si, de la an la an, judecand doar dupa activitatea noastra in acest domeniu, numarul conflictelor este in crestere accelerata.

Situatiile de acest tip reliefeaza, in primul rand, multiplele limitari si neajunsuri ale situatiei in care autoritatea parinteasca este exercitata in comun, dar si lipsa aproape totala de corelatie juridica intre Codul civil si reglementarile speciale sau specifice (legi, ordine de ministru, regulamente, s.a.m.d) din domeniul educatiei nationale.

***

2. Respectarea reglementarilor in materie de catre parinti.

In contextul aratat anterior, pentru parinti se nasc doua intrebari:

a) Cum ar putea parintii sa gestioneze mai bine problema inscrierii copiilor la unitatea de invatamant, astfel incat sansele unui conflict sa fie minime?

In mod ideal, unul dintre parinti ar trebui sa ia initiativa cu privire la inscrierea copilului la o gradinita/scoala, ceea ce inseamna verificarea unui numar cat mai mare de posibile unitati de invatamant si alegerea, in final, a cel putin 2-3 alternative, alese pe baza unor criterii strict obiective (apropierea de locuinta copilului, personalul didactic, gradul de promovabilitate in etapele ulterioare, istoricul unitatilor, facilitati, costuri, s.a.m.d.).

Aceste alternative ar trebui prezentate celuilalt parinte si discutate, in mod cat mai rational cu putinta. Prin aceasta intelegem mai intai nevoia de a separa problema educationala de oricare alt element care tine de cresterea si ingrijirea unui copil, precum si, in secundar, obligativitatea de a purta discutia in baza unor argumente non-emotionale. Facem aceasta subliniere, chiar daca ar putea parea evidenta, pentru ca, in practica, problema educationala a copiilor este “amestecata” de catre parinti cu o serie intreaga de alte chestiuni fara legatura directa (de exemplu, problema programului de relatii personale al unuia dintre parinti) sau bazata strict pe criterii subiective (“nu cred ca ar trebui sa mearga la gradinita pentru ca …”).

De asemenea, alternativele ar trebui discutate intre parinti, pe cat posibil, din timp. Mai exact, perioada standard pentru inscriere pentru anul scolar 2016-2017 la scoli s-a desfasurat in lunile februarie-martie, iar pentru gradinite in lunile mai-iulie (cu mentiunea ca, in anumite situatii, inscrierea la scoli s-a putut realiza si mai tarziu, iar la gradinitele private inscrierea se poate face si pe parcursul anului scolar). Asa fiind, un acord (sau un dezacord) al parintilor cu privire la aceste chestiuni ar trebui sa existe inainte de debutul perioadelor standard de inscriere, ceea ce presupune ca discutiile dintre parinti pe aceasta tema ar trebui sa demareze cu cel putin cateva luni inainte.

b) Cum ar trebui actionat daca nu se ajunge la nicio intelegere intre parinti cu privire la inscrierea copilului?

In primul rand, trebuie spus ca ar fi extrem de neinspirata (si nelegala) ideea oricarui parinte de a inscrie copilul la o unitate de invatamant fara acordul celuilalt. O astfel de abordare genereaza, de regula: i) un conflict judiciar prelungit cu celalalt parinte, conflict care aproape de fiecare data ajunge sa depaseasca strict problema educationala si include toate aspectele legate de cresterea si ingrijirea copilului; ii) conflicte cu insasi unitatea de invatamant la care copilul a fost inscris; iii) un mediu nociv pentru copil.

In schimb, asemenea oricarui alt tip de conflict privitor la exercitarea autoritatii parintesti, lipsa unui acord cu privire la inscrierea la o unitate de invatamant ar trebui solutionata pe calea instantei de judecata. Cu alte cuvinte, atunci cand resursele de negociere ale parintilor s-au epuizat, judecatorul va fi investit strict cu aceasta chestiune, fiindu-i solicitat sa suplineasca acordul celuilalt parinte cu privire la inscrierea la o unitate de invatamant punctuala.

O astfel de varianta, chiar daca presupune existenta unui proces de instanta, are o durata in timp si o complexitate redusa, intrucat este disponibila varianta procedurala a unei ordonante presedintiale.

***

3. Respectarea reglementarilor in materie de catre gradinite si scoli.

Astfel cum spuneam si anterior, in conditii de exercitare in comun a autoritatii parintesti, alegerea felului educatiei unui copil reprezinta o chestiune cu privire la care este necesar acordul ambilor parinti.

Unitatea de invatamant trebuie sa stie ca parintii exercita autoritatea parinteasca in comun atunci cand:
– sunt casatoriti;
– nu au fost niciodata casatoriti si nu a intervenit nicio hotarare judecatoreasca care sa reglementeze raporturile parentale;
– exista o hotarare judecatoreasca care arata ca parintii exercita in comun autoritatea parinteasca.

***

Daca parintii exercita in comun autoritatea parinteasca, este obligatoriu pentru orice unitate de invatamant sa solicite la inscrierea oricarui copil, alternativ:
prezenta ambilor parinti semnatari ai solicitarii de inscriere/contractului educational.
– un acord scris din partea parintelui/parintilor care lipseste/lipsesc; din perspectiva unitatii de invatamant, acest acord ar trebui sa fie autentic notarial.
– o hotarare judecatoreasca din care sa rezulte ca parintele care solicita inscrierea exercita exclusiv autoritatea parinteasca (ori copilul i-a fost “incredintat”, pentru hotarari anterioare datei de 01.10.2011); hotararea judecatoreasca ar trebui sa fie cel putin executorie, caracter care rezulta din “stampita dreptunghiulara” si insemnarile adiacente pe care le aplica instantele pe hotarare; atunci cand pronuntarea hotararii s-a realizat recent, parintele poate prezenta si un certificat de grefa care sa ateste continutul dispozitiilor instantei.
– o hotarare judecatoreasca din care sa rezulte ca instanta de judecata a suplinit acordul parintelui care lipseste pentru inscrierea copilului la gradinita; similar, hotararea ar trebui sa fie executorie, chestiune care poate fi probata si cu un certificat de grefa.

***

In mod exceptional, legea permite ca un singur parinte sa ia decizii privitoare la alegerea invatamantului copilului, chiar daca se exercita in comun autoritatea parinteasca. Este vorba despre situatia in care celalalt parinte nu isi exprima vointa cu privire la aceasta chestiune.

Pentru o astfel de situatie, unitatea de invatamant ar trebui sa solicitate o declaratie pe proprie raspundere din partea parintelui care doreste inscrierea din care sa rezulte ca ar fi incercat sa il contacteze pe celalalt cu privire la inscriere, dar respectivul parinte nu a raspuns. Ideal, respectiva declaratie ar trebui sa fie autentica notarial.

***

Consecintele inscrierii unui copil fara respectarea formelor anterior mentionate nu sunt clar detaliate prin lege, insa eventuale efecte sanctionatorii se nasc cu privire, in primul rand, la modalitatea exercitarii autoritatii parintesti, precum si, ipotetic, o astfel de chestiune ar putea fi considerata fie o problema de ordin administrativ (care sa atraga sanctiuni din partea Inspectoratului Scolar/Ministerului Educatiei), fie de ordin disciplinar (pentru angajatii unitatilor din invatamant), fie de ordin penal (pentru persoanele din conducerea unitatii de invatamant).

Avocat Diana-Iulia Olac
Avocat Tudor Becheanu

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii